Productschap Margarine


11.10.2005

Aanpassing Europese dieselnorm biedt kansen voor andere grondstoffen

De Technische Commissie van het Europees Comité voor Standaardisering (CEN) die verantwoordelijk is voor het onderhouden van de Europese (bio)dieselnorm heeft een voorstel in voorbereiding om de specificaties van het CFPP (cold filter plugging point) voor biodieselmengsels te laten vervallen.

Dit opent mogelijkheden om biodiesel van grondstoffen met een hoge stoltemperatuur toch toe te passen in mengsels. Bij puur gebruik van biodiesel in koude gebieden kan de brandstof stollen. In mengsels is dat echter geen minder een probleem. Door de aanpassing van de norm wordt het toegestaan de mogelijkheid om FAME (fattyacidmethylester) van bijvoorbeeld palmolie of dierlijk vet te mengen met minerale diesel uitgebreid.

Het voorstel bestaat uit toevoeging in §5.3 van de dieselnorm EN 590, dat bij blenden de coldflow specificaties voor de toegevoegde biodiesel niet van toepassing zijn. Voor alle duidelijkheid: de norm voor pure biodiesel (EN 14214) wijzigt dus niet en de eisen aan het eindproduct t.a.v. CFPP blijven vanzelfsprekend bestaan.