Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

11-10-2005

Invoeren van functiedifferentiatie blijkt lastige opgave

In opdracht van het LEVV onderzocht een student gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht wat de kans van slagen is van het invoeren van functiedifferentiatie binnen de verpleging en verzorging in ziekenhuizen. Het onderzoek laat zien dat daar heel wat haken en ogen aan zitten.

Waar heeft men functiedifferentiatie geĂŻntroduceerd? Functiedifferentiatie is het uitsplitsen van taken in een functie, waardoor nieuwe functies ontstaan. In 2003 gaf het LEVV opdracht te onderzoeken in welke mate functiedifferentiatie wordt toegepast in ziekenhuizen, en welke factoren bepalend zijn voor het slagen of falen ervan.

Slaag- en faalfactoren
In 2004/ 2005 kreeg dit onderzoek een vervolg. De uitkomsten van het eerdere, kwantitatieve onderzoek zijn geanalyseerd aan de hand van semi-gestructureerde interviews in 14 ziekenhuizen.

Uit de interviews komt een aantal factoren naar voren die van invloed zijn op een succesvolle invoering van functiedifferentiatie in de verpleging en verzorging in ziekenhuizen. Hieruit blijkt dat het (volledig) invoeren van functiedifferentiatie een ingewikkeld en tijdrovend proces is.
Voorbeelden van de belangrijkste factoren
Enkele voorbeelden van belemmeringen in de praktijk:
* de gelijkheidscultuur onder verpleegkundigen
* gebrek aan communicatie

* ontoereikende competenties van kandidaten voor seniorfuncties

Voorbeelden van interventies die kunnen bijdragen aan het succes van functiedifferentiatie in de verpleging en verzorging in ziekenhuizen:
* verankering in het strategisch beleid

* communicatie op alle betrokken niveaus

* opleiding & training van medewerkers

* coachend leiderschap

Dit is verder uitgewerkt in de afstudeerscriptie "Zorg op Orde" (Astrid van den Berg). U kunt de scriptie bestellen bij:

LEVV Informatiecentrum
T 030-2919019
E infocentrum@levv.nl
Kosten: EUR 6,00