Provincie Limburg

Verbetering oost-west en noord-zuid wegverbindingen bij Fortuna-stadion in Sittard-Geleen

Bestuursconvenant viaduct Bergerweg over Middenweg-Hasseltsebaan

Gedeputeerde van Verkeer M. Vestjens en wethouder W. Lennertz van de gemeente Sittard-Geleen ondertekenen op 10 oktober 2005 de bestuursconvenant voor de aanleg van een viaduct op de kruising Bergerweg/Urmonderbaan Middenweg/Hasseltsebaan. Met het ondertekenen van de bestuursconvenant bekrachtigen de beide overheden formeel de samenwerking voor de aanleg van dit viaduct bij het Fortuna-stadion in Sittard-Geleen. Volgens de huidige planning starten de bouwwerkzaamheden in het eerste kwartaal 2006. Het viaduct is uiterlijk 1 juli 2007 klaar.

Het huidige kruispunt is een belangrijke schakel in het regionale wegennet en verbindt de Rijkswegen met de provinciale - en gemeentelijke wegen. Bovendien zijn Bergerweg-Urmonderbaan en Middenweg-Hasseltsebaan twee belangrijke verkeersaders in deze regio.

De verwachting is dat het verkeer op de Middenweg-Hasseltsebaan in de toekomst toeneemt. De eerste reden hiervoor is de aanleg van de N297 tussen de A2 bij Born en de A46 bij Heinsberg. De tweede reden is dat de Middenweg-Hasseltsebaan een parallelroute vormt van de A2. Daarnaast heeft de gemeente Sittard-Geleen het initiatief genomen de bedrijvigheid rond het Fortuna-stadion te stimuleren. Dit leidt zeker tot extra verkeersaanbod op de Bergerweg. De aanleg van de Rijkswegboulevard die nu minder aantrekkelijk is voor doorgaand verkeer en ontwikkelingen bij het ziekenhuis leiden tot een aanzienlijke toename van het verkeersaanbod op de kruising. Het verkeer op het viaduct zal worden geregeld met verkeerslichten. De nieuwe kruising komt ten westen van de bestaande kruising. De Bergerweg blijft op het huidige niveau, de Middenweg-Hasseltsebaan gaat onder de Bergerweg door.

De aanbesteding voor de aanleg van de kruising vindt in dit najaar plaats. De kosten zijn nog niet bekend. Het viaduct is straks toegankelijk voor snel en langzaam verkeer. Het viaduct zal worden uitgerust met stenenvangers en zal qua vormgeving in de lijn liggen met de viaducten in zuidelijke richting op de Middenweg-Hasseltsebaan.

Tijdens de bouw blijven alle wegen in gebruik. Er vindt voortdurende afstemming plaats tussen de gemeente en de Provincie over werkzaamheden aan de Rijkswegboulevard en de kruising bij het Fortuna-stadion. Daar waar mogelijk worden de werkzaamheden op elkaar afgestemd. Er zijn berekeningen uitgevoerd voor de belasting tijdens de bouwwerkzaamheden en de verwachting is dat er nauwelijks extra overlast zal zijn. De Provincie zal vanaf de start van de uitvoering de verkeersbelasting gaan meten. Inmiddels zijn twee informatiebijeenkomsten gehouden waar bedrijven in de omgeving van de kruising en andere geïnteresseerden geïnformeerd zijn over de plannen.

Voor de aanleg van de ongelijkvloerse kruising is het noodzakelijk dat het huidige bestemmingsplan wordt aangepast via een zogenaamde artikel 19 procedure. Deze procedure loopt inmiddels.

11-10-2005 10:49