Politie Gelderland-Midden

Ede; ontwikkelingen in onderzoek insluipingen bejaarden
Publicatiedatum: 11-10-2005 11:44:16

Zeven verdachten aangehouden

In het politieonderzoek naar de reeks insluipingen bij bejaarde vrouwen in bejaarden-/aanleunwoningen en verzorginstehuizen in Ede en Bennekom heeft de politie inmiddels zeven verdachten aangehouden. Twee van hen worden verdacht van betrokkenheid bij de zedendelicten, vijf anderen worden verdacht van heling van gestolen goederen. Met deze aanhoudingen is de zaak echter nog niet opgelost. De recherche zet het onderzoek dan ook voort.

Tussen 1 april en 1 augustus van dit jaar vonden de insluipingen plaats. De verdachte(n) klommen via de buitenkant van de woningen op het balkon van woningen in Ede en Bennekom, om vervolgens de woning binnen te gaan. In één geval klom een verdachte zelfs naar de derde etage. In het TV Programma Opsporing Verzocht werd eerder dit jaar een beroep op de kijkers gedaan. Eén van hen kwam met een tip over de in de reconstructie getoonde fiets. De eigenaar hiervan kon worden achterhaald. De eigenaar van de fiets blijkt - na onderzoek - geen verdachte in deze zaken te zijn.

Verdachten
Dat ligt anders voor een 28-jarige Renkummer, die als verdachte van insluiping en inklimming op 3 september in Wageningen werd aangehouden. Hij was kort daarvoor ook al aangehouden in verband met het plegen van openbare schennis der eerbaarheid in Wageningen. Zijn signalement voldeed aan dat van de vluchtende verdachte op 31 juli, die met de eerdergenoemde fiets onder het station van Ede door aan achtervolgende politiemensen wist te ontkomen. Inmiddels hebben deze agenten de verdachte ook herkend. Ook kon technisch onderzoek aannemelijk maken dat deze man op de toen achtergelaten fiets heeft gezeten. Een fiets die overigens niet zijn eigendom is. De Renkummer wordt verdacht van betrokkenheid bij een aantal van de genoemde zaken, waarvan oudere vrouwen het slachtoffer zijn geworden. Ook verdenkt de politie hem van insluiping en inklimming in woningen, alsmede schennisplegingen in Wageningen, Ede en Bennekom. De man is in bewaring gesteld.
Op 4 oktober heeft de politie nog een 32-jarige man uit Bennekom aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij één van de gepleegde feiten.

Heling
Ditzelfde onderzoek leidde in de richting van een 20-jarige Edenaar, een 25- en een 26-jarige inwoner van Bennekom, een 17-jarige inwoonster van Wageningen en een 44-jarige inwoner van Veenendaal. Zij zijn aangehouden op verdenking van heling van gestolen goederen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Inmiddels zijn zij in afwachting van de procesgang weer op vrije voeten.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221

---