Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Martijn Dambacher wederom winnaar Hyfass Adviesgroep Schaaktoernooi

Op zaterdag 8 oktober werd voor de 9e keer gestreden in het Hyfass Adviesgroep Schaaktoernooi. Er waren dit jaar 42 deelnemers, wat een record voor dit toernooi is. Er waren spelers uit diverse landen aanwezig zoals de Oekraïne, Rusland, Verenigde Staten, Duitsland en natuurlijk Nederland. De top was wederom sterk vertegenwoordig met Martijn Dambacher (winnaar van de 2004 editie) en IM Andrei Orlov (RUS) winnaar in 2002. Maar ook andere, minder sterke spelers maakten het de vorige winnaars erg moeilijk, zoals FM Emory Tate (USA).

De toppers moesten dit jaar van meet af aan flink aanpoten voordat ze hun winstpartijen binnenhaalden. Alleen Tate had wat minder fortuin. In de 5e ronde verloor hij van Dambacher . In de 6e ronde moesten Dambacher en Orlov tegen elkaar. Ze hielden elkaar na een lang gevecht in evenwicht. Echter, Orlov was in de 7e ronde minder gelukkig en behaalde slechts remise tegen Tate. Martijn Dambacher behaalde wel de volle 2 punten in de 7e en 8e ronde. In de laatste ronde bood Orlov snel remise aan tegen de sterk spelende Arno Henzen uit Voerendaal, die het aanbod natuurlijk aanpakte. Zo was Orlov zeker van de 2e plek en had Martijn genoeg aan remise. Dat deed Martijn en zodoende was hij de terechte winnaar van het toernooi.

Op de voorgrond de partij Tate - Orlov,op de achtergrond de partij Van Lanen - Dambacher

In de B-groep, voor spelers met een speelsterkte tot 1800, was Frederik Hermsen uit Kleve de gelukkige winnaar. Clubmaat Carsten Lange werd daar tweede gevolgd door 5 spelers die gedeeld derde werden. Waarschijnlijk volgend jaar de 10e editie van dit mooie toernooi!

---

Erik van den Doel wint 27e Dekker-Chrysantentoernooi

Het 27e Chrysantentoernooi dat zaterdag 8 oktober in café De Swan te Heerhugowaard werd gehouden, is weer een daverend succes geworden! Met een deelnemersveld van 120 schakers, waaronder drie grootmeesters, een aantal FIDE- en international meesters, mocht de organisatie weer van geluk spreken. Het chrysantentoernooi is een begrip in de schaakwereld sinds het jubileumtoernooi dat twee jaar geleden werd gehouden. Toen namen liefst veertien grootmeesters deel en winnaar werd Kasimjanov, die een jaar later zelfs wereldkampioen werd. Maar natuurlijk is dit lokale toernooi niet compleet zonder de deelname van talloze club- en huisschakers die elk jaar weer van de partij zijn.

Erik van den Doel wordt gefeliciteerd door voorzitter Jean Paul Ory, geflankeerd door de broers Niek en Cees Dekker

Dit jaar won Erik van den Doel met overmacht de hoofdgroep met 6 punten uit 8 partijen. De tweede en derde plaats (gedeeld) werden opgeëist door Maarten Solleveld en Ikonnikov .
Ook een aantal Heerhugowaarders liet zich niet onbetuigd. In de 8-kampen wisten Martijn van Hout (groep 2), Jan Blom groep 4 en co-sponsor!) en Anton Molenaar ( groep 5 en co-sponsor!) een eerste prijs de behalen.
Frank Agter, oud-speler van Heerhugowaard, wist beslag te leggen op de regioprijs en Piet de Haas won de ratingprijs tot 2000.

Meer info en de volledige uitslagen: klik hier.