Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
05-SZW-B-158 UB/K/05/79351

Onderwerp Datum
reactie op brief van Raad Nederlandse 11 oktober 2005
Detailhandel

Met uw brief van 5 oktober 2005, kenmerk 05-SZW-B-158, heeft u verzocht een reactie te geven op de brief van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) d.d. 30 september.

Alle in de brief van de RND geopperde punten van bezorgdheid zijn reeds naar voren gekomen in eerdere brieven van de RND aan het Ministerie van Financiën. Op basis van deze brieven heeft op 12 juli 2005 nader overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de RND en de Belastingdienst. In dit overleg zijn de punten van bezorgdheid aan de orde geweest. Als hoofdlijn is aangegeven dat de wettelijke kaders van onderwerpen als de wijze van heffing en inning van premies werknemersverzekeringen, de eerstedagsmelding (EDM) en het onder de loonheffing brengen van het privé gebruik lease auto vastliggen. De belangrijkste overige aandachtspunten lichten wij hierna nog eens kort toe.

De RND acht het onjuist om een stringent boetebeleid in te voeren. Onderkend is dat in het aanvangsjaar 2006 marktpartijen onwennig zijn ten aanzien van de (maandelijkse of vierweekse) aanlevering van loonaangiftegegevens en de correctie van de nominatieve (werknemers-)gegevens. Verwacht wordt dat in het aanvangsjaar vooral de nieuwe aangiftegegevens op werknemersniveau, anders dan de belasting- en premiebedragen, bewerkelijk kunnen zijn. Daarom zal terughoudend worden omgegaan met het boetebeleid voor het aanleveren en het corrigeren van deze gegevens van de loonaangiften over 2006. Deze beboeting zal vooral plaatsvinden voor zover de werkgever duidelijk onwillig is om aan deze nieuwe verplichtingen te voldoen.

Ten aanzien van de EDM is toegezegd oog te houden voor de positie van de detailhandel, waar relatief veel kortdurende dienstbetrekkingen bestaan. Recent heeft op dit punt overleg plaatsgevonden met een aantal grote aanleveraars van de EDM, waaronder een grote salarisverwerker (die een belangrijk deel van de detailhandel bedient) en de uitzendbranche.

2

De RND heeft in het gesprek begrip getoond voor de beslissing om de Walvis/Wfsv-wetgeving per 1 januari 2006 in te voeren en een positieve houding getoond om mee te werken aan de invoering. In de bijlage bij de brief aan de Tweede Kamer van 22 juli 2005 over de go-beslissing Wfsv is verslag gedaan van dit gesprek. Inmiddels is ten aanzien van het genietingsmoment van het loon besloten om voor het jaar 2006 aan te sluiten bij de berekeningssystematiek zoals de werkgever die thans hanteert. Dit komt tegemoet aan de wens van de RND. Vanaf 2007 wordt het door het merendeel van de werkgevers gehanteerde principe "loon over" leidend, indien noodzakelijk met een uitzondering voor specifieke groepen werkgevers. Deze werkwijze is kenbaar gemaakt in de eerder genoemde brief over de go-beslissing.

Wij gaan er van uit dat op basis van het gesprek met de Belastingdienst en de brief over de go-beslissing de RND voldoende is geïnformeerd.

De Minister van Sociale Zaken De Staatssecretaris van Financiën, en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus) (mr. drs. J.G. Wijn)