Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

ervaringen met grotestedenbeleid in boekvorm

Op dit moment zijn wij bezig met een onderzoek naar het gebruik van onze website.Wij verzoeken u vriendelijk aan dit onderzoek deel te nemen.

Bossche ervaringen met grotestedenbeleid in boekvorm

11 oktober 2005

Foto op de voorkant van 'Bossche Belevenissen' De ervaringen met vijf jaar grotestedenbeleid in 's-Hertogenbosch zijn weergegeven in het nieuwe boek `Bossche Belevenissen'. Het boek geeft een gevarieerd beeld van de talloze projecten, discussies, successen en minder sterke kanten van vijf jaar Bosch' Grotestedenbeleid.

Het boek beschrijft hoogte- en dieptepunten aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden van bewoners en professionals. Resultaten om van te leren en om trots op te zijn verteld door mensen met hart voor de stad 's-Hertogenbosch. Dankzij hun inzet werkt het Grotestedenbeleid.

Het boek wordt op 12 oktober door wethouder Grotestedenbeleid Elly de Jonge, aangeboden aan Minister Dekker van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer tijdens haar bezoek aan 's-Hertogenbosch.

Het boek is bedoeld voor alle bewoners die actief zijn in bewonersadviesraden en projectgroepen, of gewoon in de eigen buurt. Voor alle functionarissen die deelnemen aan koppelteams, leefbaarheidsteams en talloze andere verbanden. Voor alle bestuurders die hun nek uitsteken. Het boek is bedoeld ter lering én als inspiratiebron. Want in vijf jaar is weliswaar veel werk verzet, er is ook nog veel te doen.

Vallen en opstaan Met steun van het rijk steken gemeente, woningcorporaties, welzijnswerk en andere instanties veel geld en inspanning in stadsdelen die zijn achtergebleven. Een recept om buurten en wijken aan te pakken is er niet; grotestedenbeleid is een proces van vallen en opstaan. De ene keer staan bewoners en instanties lijnrecht tegenover elkaar. De andere keer kunnen gemeente en corporaties het niet eens worden over hun financiële bijdrage. Dan weer heeft de gemeenteraad te weinig informatie om de broodnodige besluiten te kunnen nemen. Waar zoveel partijen en belangen betrokken zijn, gaat het er wel eens heet aan toe.

Toch is er tussen 2000 en 2005 veel tot stand gebracht in de Bossche aandachtsgebieden. De herstructurering van de wijk Haren, Donk en Reit is na jaren slopen en bouwen nagenoeg voltooid. Op de plaats waar tot voor kort nog de Bartjes-Noord stond, verrijst vanaf 2005 een gloednieuwe woonwijk. Tegelijk start achter het station, in Boschveld, stap voor stap de uitvoering van een ambitieus plan om de wijk te transformeren in een eigentijds stedelijk woongebied.

In alle aandachtsgebieden is een stevig proces van sociale ontwikkeling op gang gebracht. Langzaam maar zeker zijn bewoners meer betrokken bij hun wijk, wordt er een brug geslagen tussen verschillende culturen in een buurt, horen jongeren er weer bij. Kortom resultaten om van te leren en om trots op te zijn.

Symbolisch
De totstandkoming van het boek is symbolisch voor het grotestedenbeleid, samen met veel, heel veel mensen. Mensen met positieve en mensen met negatieve ervaringen. Als bewoner, ambtenaar, vrijwilliger of als functionaris van een ander pluimage. Maar al deze mensen met een plaatsje in hun hart voor de stad 's-Hertogenbosch.

Kijk voor meer informatie over het boek en het grotestedenbeleid in 's-Hertogenbosch op Externe link www.s-hertogenbosch.nl bij stad en wijken (onder grotestedenbeleid).