Gemeente Schiedam


De Noordpool van Schiedam

Ook in Schiedam sprak men in de jaren 1950 van 'cityvorming'; wonen buiten het centrum, bedrijvigheid in het centrum. De woningnood was hoog, er waren veel krotten en men verwachtte groei en verjonging van de bevolking en groei van economische activiteit.

Stedenbouwkundige Jozsef Horváth noemde de Nieuwlandse polder 'de Noordpool van Schiedam' de stad groeide namelijk tot dan toe het meest naar het zuiden en oosten. Hij had de taak de noordwestelijk gelegen polder om te vormen tot een woonwijk.

Nieuwland is een voorbeeld van moderne architectuur met ruim opgezette verkavelingen in strokenbouw met binnenpleinen. Horváth liep soms voor z'n plezier over de Vlaardingerdijk om naar de lichtval en het spel tussen licht en donker tussen de huizen te kijken. Licht, lucht en ruimte als reactie op kleine en vochtige huizen zonder douche of bad waar gewoonlijk alle kinderen op een rij op zolder sliepen. 'De badcellen zijn van een zogenaamd lavet met warm en koud water voorzien. Deze lavets bestaan uit een ondiepe bak, waarin een cirkelvormig verdiept gedeelte. Zij zijn voorzien van mengkranen met een overschakeling naar een handdouche. Zij kunnen gebruikt worden zowel voor het doen van de kleine gezinswas, als zitbad, als douchebad en als normale wastafel'. Zo schrijft het Schiedams Parool in 1948 over de inrichting van de aanstaande eerste bebouwing in de wijk Nieuwland.

Op zaterdag 29 oktober vindt voor het tweede jaar op rij de Landelijke Archievendag plaats, de dag die bedoeld is om meer mensen kennis te laten maken met de schatten van het Nederlands archiefwezen. Aan de dag doen 58 archiefinstellingen mee in het hele land, waaronder het Gemeentearchief Schiedam. Het thema is dit jaar 'buren'. Bezoek uw buren in het archief bij u in de buurt en ontdek het waarom en hoe van uw buren, buurt en buurgemeenten.

In de ban van het archief, zaterdag 29 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. Het Gemeentearchief Schiedam legt de rode loper voor u uit. Bezoek ook de webstek van het Gemeentearchief: archief.schiedam.nl

Gemeentearchief Schiedam, Stadskantoor derde etage, Stadserf 1.