Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Geen verhoging erfpacht na dakopbouw

Na vergroting van een oudere woning gaat de erfpacht in Den Haag niet meer omhoog. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2003 voor woningen ouder dan twintig jaar en voor een uitbreiding die niet groter is dan vijftig vierkante meter. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dit vandaag besloten.

De nieuwe regeling houdt in dat voor een dakopbouw of andere woninguitbreiding die leidt tot meerwaarde van de grond geen hogere erfpacht betaald hoeft te worden. De woning moet dan wel ouder dan twintig jaar zijn en de uitbreiding is maximaal vijftig vierkante meter. Grotere dakopbouwen mogen wel maar dan betaalt de eigenaar voor de extra meters boven de vijftig vierkante meter. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2003. Daardoor kunnen bewoners uit de Bloemenbuurt die de afgelopen jaren een dakopbouw hebben laten bouwen, er ook gebruik van maken. Hiermee komt wethouder Marnix Norder (Wonen) aan de wensen van deze bewoners tegemoet. In totaal hebben 70 huizen in de Bloemenbuurt al een bouwvergunning voor een dakopbouw verkregen.

Volgens wethouder Norder wordt het door de nieuwe regeling extra aantrekkelijk om voor een dakopbouw te kiezen: "Het is belangrijk dat gezinnen met middeninkomens in de stad blijven wonen. Als het gezin groeit is er vaak behoefte aan meer woonruimte. Door het stimuleren van dakopbouwen houden we deze mensen vast en dat is goed voor de stad."
De regeling is eerder al in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Binnenstad (SWB) besproken. De commissie steunde het voorstel unaniem. Op 13 oktober bespreekt de gemeenteraad de nieuwe regeling.