Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Zeven miljoen euro voor zeven nieuwe Europese projecten (11 oktober)

Binnenkort starten zeven nieuwe projecten in Den Haag Centrum Zuid die een bijdrage leveren aan de economische bedrijvigheid in dit gebied. Het College heeft gisteren ingestemd met de voorstellen van wethouder Pieter van Woensel. Met de projecten is zeven miljoen euro gemoeid, waarvan 2,5 miljoen subsidie uit het Europese Fonds. De gemeente draagt vier miljoen bij en de betrokken instellingen zeven ton. De projecten betreffen het opzetten van een leer- en werkbedrijf Speurdersstore; praktijklokalen voor de J.C. Pleysierschool en de Esloo Praktijkschool; een servicepunt voor (startende) ondernemers van de Kamer van Koophandel; het Keurmerk Veilig Ondernemen; de komst van oefenbedrijven binnen het praktijkonderwijs, een plan voor acquisitie en promotie van Centrum Zuid en een nieuwe opleiding voor nannies. Wethouder Van Woensel: "Met deze investering geven we opnieuw een impuls aan de economie."

Met de ontwikkeling van een volwaardige Nanny-opleiding wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van met name internationale bedrijven die in Den Haag gevestigd zijn. Het leveren van een bijdrage aan de verbetering van het (internationale) vestigingsklimaat trekt economische bedrijvigheid aan. De verwachting is dat de eerste cursus in Den Haag met 15 tot 20 leerlingen start in februari 2006. In een jaar worden zij opgeleid tot gekwalificeerde nannies die kennis hebben van de Engelse taal, nodig bij het oppassen op kinderen. De speciale praktijklokalen in zowel de Esloo Praktijkschool en J.C. Pleysierschool zijn specifiek bedoeld om leerlingen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Ook het leer- en werkbedrijf Speurdersstore richt zich op praktijkgerichte scholing van leerlingen die uitzicht moet bieden op een goede baan of het starten van een eigen onderneming. Als je al een (startende) onderneming hebt, kun je met allerlei vragen terecht bij het MKB-servicepunt dat begin volgend jaar omgedoopt wordt tot Servicepunt Kamer van Koophandel. Het Keurmerk Veilig Ondernemen richt zich op de veiligheid van de winkelstraten en bedrijventerreinen in Centrum Zuid. Met een gericht plan waarbij alle partijen betrokken zijn, wordt onveiligheid in de winkelgebieden bestreden. Daarmee wordt de veiligheid van het gebied vergroot en de economische positie versterkt. Tot slot wordt er geld vrijgemaakt om bedrijven aan te trekken voor bedrijfsverzamelgebouwen zoals het Caballero Fabriek en om het imago te versterken van het gebied Centrum Zuid.

D2-gebied
Het Europese programma Doelstelling 2 richt zich op Den Haag Centrum Zuid met als doel het stimuleren van de economische bedrijvigheid. Het gebied Centrum Zuid is op het terrein van werk en inkomen een achterstandgebied. Door middel van de projecten binnen het D2-prgramma hopen de gemeente en de Europese Unie deze achterstand te verminderen. Den Haag is een van de negen steden in Nederland waar het D2-programma wordt uitgevoerd.