Vereniging Milieudefensie


Weinig delen van Nederland zijn de laatste decennia zo verstedelijkt als Noord-Brabant. Veel moois is gesneuveld ten behoeve van wegen, woonwijken en bedrijventerreinen. Maar wie denkt dat we daarom zuiniger omgaan met wat er nog rest, heeft het mis.

Neem het pittoreske coulisselandschap tussen Eindhoven en Helmond. Hier vind je nog bosschages waar de wielewaal broedt, poelen en beekjes waar de kamsalamander leeft en wateraardbeien bloeien. Ooit ging in deze streek hertog Jan op jacht. De roemruchtige Tempeliers hadden er bezittingen. En beroemde schilders als Pieter Bruegel en Vincent van Gogh deden er inspiratie op.

Genoeg redenen om deze oase van rust naast het drukke Eindhoven tot beschermd landschap uit te roepen, zou je zo zeggen. Maar nee, dwars door dit unieke erfgoed komt als het aan het samenwerkingverband regio Eindhoven (SRE) ligt, een autoweg met woonwijken en bedrijventerreinen!

Meer informatie en kaart van de regio

Natuurlijk, wonen en werken zijn nodig en daar moeten we soms iets voor opofferen. Maar waarom één van de mooiste gebieden in de provincie? Terwijl elders nota bene stukken bedrijventerrein braak liggen en gaten in woongebieden niet worden opgevuld. En terwijl al lang is aangetoond dat nieuwe wegen de verkeersproblemen niet oplossen maar juist méér auto's aantrekken.

Koop een stukje Brabants Broek!

Het Brabants Broek is het actiesymbool van Milieudefensie tegen de komst van steeds meer asfalt en beton in onze groene gebieden. Koop daarom ook een stukje grond! Voor 50 euro kunt u mede-eigenaar worden. Ook kunt u de acties van Milieudefensie voor rust en ruimte steunen door voor 10 of 20 euro 'vriend van het Brabants Broek' te worden. Print de machtiging (PDF) en stuur op in een enveloppe. Of vraag hem aan bij de Milieudefensie Servicelijn, per e-mail of 020 6262 620

Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk dat er zo nonchalant met de ruimte wordt omgesprongen. Daarom hebben we in het gebied een stuk land gekocht als actiesymbool tegen de aanleg van de nieuwe autoweg door het Brabantse groen. Dit mooie paardenweilandje hebben we `het Brabants Broek' gedoopt.

Rust en ruimte daar moeten we zuinig op zijn. Deze autoweg mag er niet komen!

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw steun!

Vera Dalm,
directeur campagnes Milieudefensie