Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 11 oktober 2005

Aanpassen basispakket is voor zorgverzekeraars onuitvoerbaar

Pas het verzekeringspakket voor de nieuwe zorgverzekering in dit stadium niet meer aan! Deze oproep doet Zorgverzekeraars Nederland in een brief aan minister Hoogervorst naar aanleiding van de politieke discussie over het opnemen van de eerste IVF-behandeling in het pakket. 'Aanpassing van het wettelijke pakket met welke verstrekking dan ook, jaagt zorgverzekeraars op kosten', aldus Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland. Bovendien is het dan maar de vraag of zorgverzekeraars hun verzekerden op tijd een aanbod voor de nieuwe zorgverzekering kunnen doen.

Vorige week opperden politici in een debat met minister Hoogervorst het idee om onder andere de eerste IVF-behandeling weer in het wettelijke pakket op te nemen. Eerder werden deze en andere verstrekkingen uit het pakket gehaald, met het doel de burger de kosten voor deze zorg zelf te laten dragen.

Onderzoek onder de leden van ZN wijst uit dat het overgrote deel van de leden aanpassing van de verzekeringspakketten om financiële en operationele redenen afwijst. Immers, aanpassing van het pakket betekent aanpassing van de polisteksten en voorlichtingsmateriaal. Inmiddels ontworpen en gedrukte brochures zullen opnieuw geproduceerd moeten worden. Los van de kosten speelt de tijdsdruk die de deadline van 16 december met zich meebrengt. Vóór deze datum moeten de zorgverzekeraars de verzekerden een aanbod voor hoofd- en aanvullende verzekering doen.