Provincie Limburg

Parkstad Limburg en Gedeputeerde Staten gaan samen voor Wgr-plus Gezamenlijk persbericht Provincie Limburg en Parkstad Limburg

Op dinsdag 4 oktober jl. zijn twee belangrijke besluiten genomen om de bestuurlijke samenwerking te versterken binnen Parkstad Limburg en tussen deze regio en de Provincie. Alle zeven Colleges van de Parkstad gemeenten gingen akkoord met het raadsvoorstel om de Wgr-plus status te verkrijgen voor Parkstad Limburg. Ook Gedeputeerde Staten namen een positief besluit over dit stuk.

Met de Wgr-plus status krijgt Parkstad Limburg bevoegdheden om effectiever en slagvaardiger te kunnen opereren. Dit heeft vooral betrekking op de beleidsvelden die van belang zijn voor de economische structuurversterking van de regio. Als Wgr-plus regio is Parkstad Limburg bovendien een serieuze gesprekspartner voor derden, zoals bijvoorbeeld hogere overheden, woningbouwverenigingen en bedrijven.

De Wgr-plus status heeft een intensievere vorm van samenwerking tot gevolg. De gemeenten zijn verplicht om op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen, economische ontwikkeling en Grote Stedenbeleid samen te werken. Een Wgr-plus gebied kan besluiten nemen die gelden voor alle gemeenten die zijn aangesloten. Op deze manier versterkt men de bestuurs- en daadkracht van de regio.

De bundeling van bestuurskracht wordt nog versterkt doordat Parkstad Limburg een strategische alliantie aangaat met de Provincie. Dit houdt in dat er een intensieve beleidsmatige afstemming plaatsvindt tussen beide partijen en dat de Provincie financieel bijdraagt aan het Parkstad Limburg Projectenfonds. Dit fonds wordt door de betrokken gemeenten en de Provincie opgericht om projecten voor economische structuurversterking uit te voeren. De inzet van alle partijen is er op gericht om de komende 5 jaar minimaal 25 miljoen euro in dit fonds te storten.

15 november a.s. is een cruciale datum in het traject naar de aanvraag voor Wgr-plus status. Dan moeten alle gemeenteraden van de Parkstad gemeenten een besluit nemen. Een positief besluit betekent groen licht voor de Provincie en Parkstad Limburg om vervolgstappen in het traject op weg naar de Wgr-plus status te ondernemen.

11-10-2005 13:45