475.000 dollar voor Pakistan, Guatemale en El Salvador

Plan nederland

475.000 dollar voor noodhulp en wederopbouw

Plan Nederland stelt extra fondsen ter beschikking voor zwaar getroffen werkgebieden in Pakistan, Guatemala en El Salvador

Amsterdam, 11 oktober - Voor noodhulp en wederopbouw in de door natuurrampen getroffen werkgebieden in Pakistan, Guatemala en El Salvador, stelt kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Ned erland extra fondsen ter beschikking. Noord-Pakistan werd afgelopen zaterdag getroffen door een hevige aardbeving. Orkaan Stan liet in de eerste week van oktober een spoor van verwoesting achter in Guatemala en El Salvador.

Noord-Pakistan
Mansehra, een van de werkgebieden van Plan, lag in het epicentrum van de aardbeving van afgelopen zaterdag. In de regio is nu vooral behoefte aan voedsel, medicijnen, dekens en tenten. De kinderen en hun families hebben honger en moeten nog steeds buiten slapen, zonder enige vorm van bescherming. Medewerkers van Plan Pakistan zijn ter plekke en verlenen in samenwerking met de lokale overheid noodhulp. Zij rapporteren enorme schade aan huizen en wegen. Exacte informatie over het aantal doden en gewonden in de regio is nog niet beschikbaar - veel communities zijn door aardverschuivingen en schade aan de infrastructuur nog niet bereikbaar - maar naar verwachting is het aantal slachtoffers groot.
De stad Balakot is voor een groot deel verwoest en aardverschuivingen maken het verlenen van noodhulp op dit moment erg moeilijk, vooral omdat er nog geen graafmachines ter plekke zijn. Het ziekenhuis van Balakot kan het groeiend aantal gewonden niet meer aan en heeft de autoriteiten gevraagd om extra medicijnen en artsen. Plan heeft vanuit Islamabad inmiddels pakketten medicijen naar Mansehra verstuurd, en verbanddozen met pijnstillers, injectienaalden en verband. Mia Haglund Heelas, Plan's Country Director in Pakistan: 'Natuurlijk is Plan betrokken bij het verlenen van noodhulp. We werken hier al acht jaar en zijn mede daarom de aangewezen partij om hier alles te doen wat mogelijk is. Niet alleen bij het verlenen van noodhulp, maar juist ook voor ondersteuning van de wederopbouw na deze ramp.'
Plan Nederland stelt in elk geval 200.000 dollar ter beschikking, voor noodhulp en wederopbouw in het getroffen gebied.

Guatemala en El Salvador
De aanhoudende regens die orkaan Stan begeleiden, hebben in El Salvador en Guatemala overstromingen, metershoge modderstromen en aardverschuivingen veroorzaakt. Honderden mensen kwamen om het leven en vele duizenden moesten worden geëvacueerd. De materiële schade is enorm.
In Guatemala werden vooral de Plan-werkgebieden Escuintla en Santa Rosa getroffen. Over het aantal slachtoffers is nog geen zekerheid, omdat een aantal gemeenschappen nog steeds onbereikbaar is, maar waar mogelijk ondersteunt Plan de getroffen communities. Ook coördineert Plan in samenwerking met de Guatemalteekse National Disaster Reduction Council de noodhulp in de regio en maakt een inventarisatie van de schade. Inmiddels is bovendien een begin gemaakt met een plan van aanpak voor de wederopbouw in Escuintla en Santa Rosa, zoals het herstel van huizen, scholen en gezondheidscentra, voor voedselhulp en herstel van de landbouw en voor het schoonmaken en herstellen van waterputten en sanitaire voorzieningen. Plan Nederland stel voor noodhulp in Escuintla en Santa Rosa een extra bedrag van 50.000 dollar ter beschikking.

Voor noodhulp in El Salvador heeft Plan Nederland 25.000 dollar ter beschikking gesteld. Van de Salvadoriaanse werkgebieden van Plan is vooral La Libertad zwaar getroffen door de regens; in Chalatenango en Cabanas is de situatie minder ernstig. In de opvangkampen die inmiddels zijn ingericht, ondersteunt Plan honderden gevluchte families met voedsel, schoon water, tenten, matrassen en dekens, zeep en andere artikelen voor de persoonlijke hygiëne en speelgoed voor de kinderen. In nauwe samenwerking met het Salvadoriaanse Ministerie van Gezondheidszorg worden ook medicijnen gedistribueerd. Naar verwachting zal het aantal families in de opvangkampen in de komende dagen nog flink toenemen.

Omdat het einde van het orkaanseizoen pas over een maand is, en ook het regenseizoen nog zeker twee maanden zal duren, kan de schade in de regio nog verder oplopen. Orkaan Stan is op weg naar Honduras en Plan houdt er rekening mee dat de orkaan ook daar schade zal aanrichten. Voor de wederopbouw in Guatemala, El Salvador en mogelijk Honduras heeft Plan Nederland in elk geval een extra bedrag van 200.000 dollar gereserveerd.


------------------------------ Einde bericht -----------------------------

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 45 programmalanden. Kindsponsoring vormt de basis van de organisatie.
Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Noodhulp
Plan zet zich in voor duurzame armoedebestrijding, door middel van, kindgerichte gemeenschapsprojecten.
Uiteraard biedt Plan, in de landen waar Plan werkzaam is, noodhulp wanneer dat noodzakelijk is. Daarbij werkt de Plan ter plekke altijd samen met lokale en internationale hulporganisaties.


Noot voor de redactie,