Gemeente Hellendoorn


Begrotingsstukken najaar 2005 positief voor gemeente Hellendoorn

Het college heeft op 4 oktober de programmabegroting 2006, de tweede bestuursrapportage 2005 en de tiende actualisatie van het budgettair perspectief voor de strategische projecten vastgesteld. Uit deze drie stukken blijk dat de ontwikkeling
van de financiële positie van de gemeente in de komende jaren positief is. Op basis van de laatste inzichten verwacht het college voor 2005 een positief resultaat van
⬠12.500,--. De programmabegroting komt grotendeels overeen met het in juni door de raad vastgestelde meerjarenperspectief. Wel was een aantal extra ombuigingen nodig om de lagere rijksinkomsten te compenseren. Het college is zeer tevreden dat aan de raad een sluitende meerjarenbegroting gepresenteerd kan worden, waarin alle op dit moment voorziene tekorten zijn ingevuld.

Programmabegroting 2006
In de programmabegroting werkt het college het meerjarenperspectief 2006-2009 uit. Dit meerjarenperspectief is in juni door de gemeenteraad vastgesteld. De programmabegroting beschrijft de hoofdlijnen van het beleid voor het jaar 2006. Deze programmabegroting wordt nog door de huidige raad vastgesteld, maar in maart na de gemeenteraadsverkiezingen zal het stokje worden overgenomen door een nieuwe raad met bijbehorend college.
In deze programmabegroting is ruimte gecreëerd voor nieuw beleid in 2006. Zo gaan we bij de Jan Barbierschool veiligheidsmaatregelen treffen en een buurtcentrum creëren. Voor de handbalplak in Haarle is ⬠40.000,-- beschikbaar gesteld en voor JIC 't Honk is een bedrag beschikbaar van ⬠200.000,--. De Stichting Welzijn Ouderen ontvangt ook voor 2006 ⬠40.000,-- extra aan subsidie. De bouw van sporthal Kuperserf vervroegen we van 2008 naar 2006 en er komt een lichtinstallatie in het Hervormd Centrum. Voor de wijk- en dorpsontwikkelingsplannen is structureel een bedrag gereserveerd van ⬠50.000,--. In 2006 wordt ook het fietspad De Joncheerelaan/ Ninaberlaan opgeknapt.

Nadat het college het meerjarenperspectief had vastgesteld, bleek dat de gemeente Hellendoorn minder inkomsten van het rijk zou ontvangen. Het huidige college is zeer tevreden dat zij een sluitende begroting 2006 aan de raad kan presenteren waarin alle op dit moment voorziene tekorten zijn ingevuld, ondanks deze tegenvallende rijksinkomsten. Zeker ook omdat de gemeentelijke belastingen voor de burger niet meer stijgen dan afgesproken was in het raadsbeleidsprogramma. De afvalstoffenheffing gaat met 1% extra omhoog en de OZB voor eigenaren gaat met 0,6% extra omhoog, waarmee de tegenvaller in de compensatie van de gebruikersbelasting OZB voor woningen gedeeltelijk wordt opgevangen. Het restant van deze tegenvaller hebben wij door besparingen en bezuinigingen opgevangen.

Tweede bestuursrapportage 2005
De tweede bestuursrapportage geeft inzicht in de uitvoering van de begroting 2005 over de periode januari t/m augustus. Het college verwacht momenteel voor 2005 een voordeel ten opzichte van de begroting van ⬠12.500,--. Een aantal financiële incidentele problemen zijn opgelost, zoals tegenvallers in de opbrengst van bouw- en sloopvergunningen, de voorziening APPA (pensioen wethouders), toegekende planschades en een nadeel in het BTW-compensatiefonds. Verder wordt een negatief resultaat verwacht door een stijging van het aantal bijstandsuitkeringen. Er waren in 2005 ook meevallers, onder andere in de rente en de grondexploitaties. Daarnaast valt de bijdrage aan de Regio Twente mee en worden de kosten van het onderwijskansenprogramma betaald uit ontvangen rijksmiddelen en eigen beschikbaar budget. Ook vallen de kosten mee bij de herziening van bestemmingsplannen in het buitengebied. Op basis van de huidige inzichten hoeft de begroting niet meerjarig bijgesteld te worden, aldus het college.

Tiende actualisatie strategische projecten
Elk kwartaal rekent de gemeente het budgettair perspectief van de strategische projecten opnieuw door. In de afgelopen jaren hebben we fors gespaard voor deze projecten. Op dit moment kan de gemeente met de reserve toe tot en met 2017. In 2018 (het eerste jaar waarin de tekorten ten laste van de begroting komen) is het tekort ⬠706.000,--. Dit structurele tekort is ten opzichte van de vorige actualisatie verhoogd met ⬠66.000,--, maar de reserve gaat nu twee jaar langer mee. Dit komt met name door een aanpassing van de rente, definitieve afspraken over het Dunantblok en de parkeergarage, jaarlijkse onttrekking aan de reserve strategische projecten, ontvangen gelden uit verkoop deelnemingen reeds in 2005 in plaats van 2009 en een aanpassing van de jaarlijkse lasten van het zwembad. Bij het Huis voor Cultuur en Bestuur en de projecten op het gebied van infrastructuur hebben zich geen grote veranderingen voorgedaan.

Procedure behandeling begrotingsstukken
De gemeenteraad behandelt de begroting 2006, de tweede bestuursrapportage 2005 en de tiende actualisatie van de strategische projecten op dinsdag 15 november 2005, vanaf 13.30 uur, in het Hervormd Centrum. Voorafgaand worden de stukken behandeld in de commissie Samenlevingszaken op 20 oktober vanaf 16.00 uur en in de commissies Grondgebied (19 oktober) en Algemeen Bestuurlijke Zaken (18 oktober) vanaf 19.30 uur. De commissievergaderingen vinden plaats in het raadhuis. Er is de mogelijkheid om in te spreken in zowel de commissie- als raadsvergadering. Bij het begin van de vergadering kan dit worden gemeld aan de voorzitter of de (commissie)griffier.