Ministerie van Justitie

Uitbreiding tbs-plekken
11 oktober 2005
Op zes locaties in Nederland worden 148 cellen van penitentiaire inrichtingen geschikt gemaakt voor de behandeling van tbsers. Dat schrijft minister Donner vandaag aan de Tweede Kamer. De verantwoordelijkheid voor deze nieuwe tbs-afdelingen berust bij tbs-klinieken in de omgeving.

Donner wil met deze maatregel het tekort opvangen aan tbs-plaatsen opvangen. Er wachten 225 veroordeelden in de gevangenis op een plek. Door de capaciteitsproblemen kunnen de wachttijden voor een tbs-behandeling fors oplopen. De 148 plaatsen worden verspreid over zes locaties en moeten op 1 januari beschikbaar zijn. Donner heeft eerder aangekondigd dat er voor eind 2007 in totaal 260 extra tbs-plaatsen beschikbaar komen.

De plaatsen in het gevangeniswezen zijn als volgt verdeeld: 12 in Utrecht (Wolvenplein), 20 in Maastricht (Overmaze), 20 in Grave (Grave), 20 in Hoogeveen (Grittenborgh), 36 in Vught (Vught) en 40 in Landerd (Corridor).

Omdat gevangeniscellen relatief snel geschikt gemaakt kunnen worden voor de behandeling van tbsers, is ervoor gekozen de tbs-capaciteit ook op deze manier uit te breiden. De nieuwe behandelplaatsen zijn gelijkwaardig aan die in de reguliere tbs-klinieken en het beveiligingsniveau van de penitentiaire inrichtingen zal zijn afgestemd op de nieuwe tbs-taak.

Persbericht + antwoorden aan Tweede Kamer

Justitie doet onderzoek naar TBS