Ministerie van Defensie


---


---

Transport HAWK-systemen naar Roemenië

10-10-2005 12:26:00

Defensie transporteert vandaag (10 oktober) acht complete HAWK luchtverdedigingssystemen van de luchtmachtbasis De Peel naar de Eemshaven. Ze zijn in december 2004 verkocht aan Roemenië en reizen per schip naar dat land. Voor het transport worden 78 voertuigen ingezet.

De luchtverdedigingssystemen waren van 1963 tot 2004 in gebruik bij de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht. De HAWK is een grond-lucht-raket die vanaf een mobiel onderstel wordt gelanceerd. Tijdens de vlucht geleidt een zelfzoekend, elektronisch besturingssysteem het projectiel naar zijn doel.

Ten tijde van de Koude Oorlog waren de HAWK-systemen gestationeerd in Duitsland, waar ze deel uit maakten van de luchtverdedigingsgordel aan de oostgrens van het buurland. Gedurende de Golfoorlog in 1991 is de HAWK ingezet voor de verdediging van Zuidoost Turkije tegen mogelijke aanvallen van Irakese vliegtuigen.

De luchtmacht beschikt nu nog over vier Patriot luchtverdedigingssystemen. Deze kunnen zowel tegen vliegtuigen als ballistische raketten worden ingezet.