Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

De corruptieonderzoekers zelf aan het woord

5% corruptie in het openbaar bestuur, mythe of werkelijkheid?

In augustus lekte het onderzoeksrapport 'Corruptie in het Nederlandse openbaar bestuur' van de VU-onderzoekers Leo Huberts en Hans Nelen uit. "Vijf procent van politici is corrupt", kopte het NRC Handelsblad op de voorpagina. Nu reageren de onderzoekers voor het eerst zelf op alle commotie die vervolgens ontstond. Tijdens een persconferentie op donderdag 13 oktober, de dag dat het onderzoeksrapport officieel verschijnt, lichten de onderzoekers de resultaten toe van hun omvangrijke onderzoek naar ambtelijke en politieke corruptie in Nederland. Ze gaan ook in op de aanbevelingen die ze doen voor het beleid van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Daarmee lopen ze vooruit op de corruptienota waaraan het kabinet werkt. En uiteraard reageren ze op de commotie die ontstond na het uitlekken. Na afloop van de persconferentie zijn ze beschikbaar voor nadere toelichting.

Omdat het om een vertrouwelijk rapport ging, besloten de onderzoekers te wachten met openbare reacties totdat het hele rapport als boek kon worden gepresenteerd en toegelicht. Op 13 oktober is het zover. Dan ligt Corruptie in het Nederlandse openbaar bestuur (uitgeverij Lemma) in de boekhandels.

Het onderzoeksrapport maakt duidelijk waar het om gaat bij de corruptie in Nederland en wat we weten over de omvang. Het portretteert concrete gevallen van corruptie en laat zien hoe corruptiezaken worden onderzocht en vervolgd. De bestaande kennis wordt geïnventariseerd en er wordt verslag gedaan van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Een enquête onder overheden biedt zicht op de opvattingen binnen het bestuur over corruptie, de gevallen die ontdekt worden en de interne onderzoeken die men doet. De beschrijving en analyse van tien gevallen laat de achtergronden van corruptie in Nederland zien. Om wat voor daders gaat het, wat zijn hun motieven, wat leidt tot het afglijden van ambtenaren en politici? Tot slot onderzochten Huberts en Nelen de strafrechtelijke dossiers: de onderzoeken door justitie, de vervolging, de straffen.

Leo Huberts en Hans Nelen zijn werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam, respectievelijk als hoogleraar Bestuurskunde en integriteit van bestuur (Faculteit der Sociale Wetenschappen) en als universitair hoofddocent criminologie (Faculteit der Rechtsgeleerdheid).