Gemeente Bedum


11 oktober 2005

De omruilactie van groene containers in Bedum loopt uitstekend. Tot nu toe hebben naar schatting ruim 2.000 Bedumers aangegeven dat ze de huidige biobak willen ruilen voor een exemplaar met een grotere inhoud. De actie ging twee weken geleden van start en loopt nog tot en met 14 oktober. Tot die datum kunnen Bedumers aangeven of ze belangstelling hebben voor een 240-liter groene container. De animo voor de grotere container lijkt aanmerkelijk groter dan aanvankelijk werd gedacht. De gemeente ging in eerste instantie uit van een behoefte van rond de 1.500 containers.

De huidige containers met een inhoud van 140 liter worden door veel inwoners als te klein ervaren. Veel van de groene containers zijn in de loop van de jaren beschadigd geraakt. In de praktijk blijkt veel groen afval in de grijze containers wordt aangebonden. De kosten van verwerking van grijs afval liggen beduidend boven die voor groen afval. Door gratis grotere groene containers beschikbaar te stellen, verwacht de gemeente een besparing op de verwerkingskosten voor grijs afval te kunnen realiseren.

De gemeente verwerkt momenteel de ingekomen aanvragen voor een grotere groene container. Naar verwachting worden de nieuwe containers in de loop van november uitgezet. De oude containers worden dan ingenomen. Deze worden opnieuw gebruikt of gerecycled.

Aanmelden voor een 240 liter container kan nog tot en met komende vrijdag 14 oktober. Bedumers kunnen gebruik maken van een antwoordstrook die huis aan huis is verspreid. Aanmelden kan ook digitaal.