Gemeente Barneveld


Vergunningen Eilanden-West definitief

De bouwvergunningen voor de woningen in de woonwijk Eilanden-West in Barneveld zijn onherroepelijk. Dat is duidelijk nu niemand beroep heeft aangetekend bij de rechtbank tegen de door de gemeente verleende vergunningen. Daarmee is een eind gekomen aan de juridische procedure waarin deze woonwijk was verwikkeld. Ook de potentiële bewoners weten nu zeker dat er geen (financiële) risico's meer kleven aan de bouw van deze woonwijk. Het college is blij met deze uitkomst omdat het plan Eilanden-West een bijdrage levert aan de woningbehoefte.

Onzekerheid over voortgang bouw na uitspraak Raad van State in april 2005

De onduidelijkheid over de voortgang van de bouw van Eilanden West ontstond, toen de Raad van State in april van dit jaar het bestemmingsplan vernietigde. Op dat moment had de gemeente voor alle geplande 175 woningen een bouwvergunning verleend. Daarvan waren er toen 62 onherroepelijk en voor de overige 113 liep de bezwarentermijn nog. Op basis van de uitspraak van de Raad van State is er toen een bezwaar ingediend tegen de vergunningverlening van die 113 woningen. Door de vernietiging van het bestemmingsplan, was er geen juridische basis voor een definitieve bouwvergunning voor deze woningen.

Gemeente startte reparatieplan

Het college is toen met een zogenoemde artikel 19 procedure Wet Ruimtelijke Ordening gestart om het plan te repareren en daarmee een juridische basis te vormen, ook voor de beoordeling van het bezwaarschrift tegen de verleende bouwvergunningen. De provincie verleende in de nazomer een verklaring van geen bezwaar voor de artikel 19 procedure. Daarmee lag er weer een planologisch fundament voor de woonwijk Eilanden-West. Op basis hiervan heeft het college een artikel 19-vrijstelling verleend en nam zij een beslissing over het bezwaarschrift dat tegen de verleende bouwvergunningen voor de 113 woningen was ingediend. Die beslissing luidde dat de bouwvergunningen in stand bleven.

De bezwaarmaker had tot 4 oktober jongstleden de mogelijkheid om tegen dit besluit in beroep te gaan bij de rechtbank en daarna eventueel bij de Raad van State. Als dit zou gebeuren, zou de bouwvergunning voor de 113 woningen, zolang de procedure loopt, formeel niet onherroepelijk zijn. In de tussentijd ging de bouw door. Aannemers kunnen en mogen namelijk op eigen risico op basis van een verleende bouwvergunning bouwen. In die zin verliep de bouw geheel volgens planning.

Onzekerheid potentiële kopers

Om te voorkomen dat ze risico lopen bij het afsluiten van een lening, hanteren financiers als uitgangspunt bij een hypotheekverstrekking voor een woning dat een bouwvergunning onherroepelijk moet zijn. Dat bemoeilijkte het aangaan van financiële verplichtingen voor de potentiële kopers van Eilanden-West. Onzekerheid bestond er bij hen ook over de eventuele risico's van de overeenkomst die zij met de aannemer hadden gesloten. Daarnaast vroegen zij zich af of, en zo ja wanneer ze het nieuwe huis zouden kunnen bewonen. Het college heeft acties ondernomen om een aantal van die onzekerheden weg te nemen, zoals gesprekken met de aannemers en hypotheekverstrekkers.

College blij met deze uitkomst

Het college is er steeds van uit gegaan dat de woonwijk er komt, vanwege het grote algemene belang. Maar ook de juridische voorgeschiedenis (waarin onder meer de schorsende voorzieningen die de bezwaarmaker aanvroeg, niet werden toegewezen) zag het college als signaal dat een eventuele voortzetting van de juridische procedure in haar voordeel zou uitpakken. Zij is echter blij, dat het zover niet heeft hoeven komen nu de juridische procedure is gestopt. De bouwvergunningen zijn daarmee onherroepelijk. De onzekerheid die er nog was bij de potentiële kopers is daarmee ook weggenomen.

Barneveld, 11 oktober 2005

Communicatie Mutatiedatum 11/10/2005