Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 oktober 2005


PvdA wil zittingen Raad van State in het hele land


Tijdens de begrotingsbehandeling voor de Hoge Colleges van Staat stelt PvdA Tweede-Kamerlid Ella Kalsbeek voor dat de Raad van State ook buiten Den Haag zittingen gaat houden. Nu is het nog zo dat iedereen voor iedere dakkapel of milieuvergunning in hoger beroep moet procederen in Den Haag. Voor deze zittingen moeten gemeenteambtenaren, belanghebbenden en rechtshulpverleners uit dezelfde streek dezelfde (soms lange) reis maken. Daarom stelt Kalsbeek voor de zittingen plaats te laten vinden in dezelfde gemeenten waar ook de Gerechtshoven zijn gevestigd.


Verder stelt Kalsbeek tijdens de begrotingsbehandeling het benoemingenbeleid aan de orde. De afdeling rechtspraak van de Raad van State is voor een aantal rechtsgebieden het hoogste rechtsprekende orgaan. Die functie heeft de Raad van State gemeen met de Hoge Raad maar ook met een aantal andere organen zoals de Centrale Raad van Beroep. De wijze waarop leden van de Hoge Raad worden benoemd doet het meest recht aan de scheiding der machten en dus aan een machtsevenwicht dat er in een democratie hoort te zijn. Het is de hoogste tijd dat ook voor andere rechtsprekende colleges zoals de Raad van State een meer eigentijdse benoemingsprocedure wordt ontwikkeld.


Ook wil Kalsbeek de doorlooptijden bij de afdeling rechtspraak van de Raad van State aanzienlijk verminderen. Deze lopen zelfs op tot een gemiddelde van 39 weken. Veel te veel burgers hebben last van deze lange doorlooptijden en veel te veel lagere overheden kunnen niet realiseren wat dringend moet.




Partij van de Arbeid