Gemeente Ede

nummer 213 / Ede, 10 oktober 2005

Ede vervolgt uitreiking oud papiercontainers

Afvalcombinatie De Vallei (ACV) begint volgende week met het uitzetten van de minicontainers voor oud papier in de rest van Ede. Vorige maand was dat in het gebied ten zuiden van de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Het buitengebied en de buitendorpen zijn in november aan de beurt. Het afleveren van een papiercontainer wordt aan ieder huishouden een week van tevoren aangekondigd in een brief van de gemeente. Als de papiercontainer in de proefperiode van zes weken niet blijkt te bevallen, dan haalt ACV de container op verzoek weer thuis op.

Het Edese college heeft afgelopen voorjaar besloten om extra middelen in te zetten voor inzameling van oud papier uit huishoudens. Er zit nog te veel herbruikbaar oud papier bij het restafval (jaarlijks 48 kg per inwoner), dat nu nog in de verbrandingsoven belandt. Door inwoners meer inzamelmogelijkheden voor oud papier te bieden, beperkt de gemeente de kosten voor afvalverwerking. Gemeente Ede heeft dan ook de afvalstoffenheffing voor huishoudens voor 2006 verlaagd.

Weinig containers retour
De papiercontainers worden per wijk uitgezet. Men krijgt gedurende zes weken de gelegenheid om de papiercontainer uit te proberen. Als de container niet bevalt, dan kan men telefonisch een afspraak maken met de ACV om de container thuis te laten ophalen. Vorige maand zijn er ruim 7000 containers afgeleverd. Tot nu toe heeft 88% van de huishoudens de extra papiercontainer in gebruik. Tijdens de eerste inzamelronde werd er gemiddeld 16 kilo oud papier per huishouden ingezameld.

Organisaties die oud papier inzamelen
De huidige subsidieregeling voor oud papier wijzigt niet. Organisaties kunnen dus op de oude voet door blijven gaan met de papierinzameling. Wel krijgen organisaties de extra mogelijkheid om te participeren in de oud papierinzameling via de minicontainers. Dat betekent dat vrijwilligers om de week in een wijk ACV helpen om de minicontainers te legen. De opbrengst van het ingezamelde oud papier is voor de organisatie, die de vrijwilligers levert. Binnenkort gaan de eerste drie organisaties samen met ACV de papiercontainers in hun wijk te legen. Zij moeten hiervoor eerst een instructiebijeenkomst volgen bij ACV over onder meer veiligheid.
Voor meer informatie over afvalinzameling, zie www.ede.nl. Kijk bij Ik wil meer weten over en kies vervolgens Afval in Ede. Voor eventuele vragen kan men ook bellen met de ACV, telefoon (0900) 20 20 161 (EUR 0,10 per minuut). De ACV is bereikbaar van 7.30 uur tot 12.00 uur en van 12.30 uur tot 17.00 uur.

---