Gemeente Ede

nummer 214 / Ede, 10 oktober 2005

Je normen hebben waarde krijgt vervolg
Ede presenteert plan van aanpak mEDEburgerschap 2006

Het Edese college van burgemeester en wethouders heeft de plannen voor het project mEDEburgerschap in 2006 gepresenteerd. Het actieplan wordt nog geagendeerd in de commissie Algemene Zaken en Middelen. In dit plan staat beschreven welke activiteiten er volgend jaar worden georganiseerd, om waarden en normen onder de aandacht van het Edese publiek te brengen. Zo staan er wijkavonden, Lagerhuisdebatten en buurtbemiddeling op het programma. Maar er worden ook grotere publieksevenementen als de MultiCulti Soccergame en Ede Zomerschoon georganiseerd. Het actieplan heeft als titel Je normen hebben waarde, die in 2005 werd gekozen als slogan voor het project mEDEburgerschap. Het plan is een vervolg op het plan van aanpak van 2005. Het geeft verdere invulling aan het rapport mEDEburgerschap. De activiteiten zijn gericht op de door de Edese inwoners aangegeven themas: wangedrag, rommel en viezigheid op straat, overlast van jongeren en verslaafden, intimidatie en geweld en vernielingen en diefstal.

Terugblik 2005
Het plan blikt terug op de activiteiten van dit jaar en geeft aan wat er voor 2005 nog op het programma staat. Zo werd er eind vorige maand een themaweek georganiseerd, met onder meer een Wijkcultuurdag in de Maandereng, een Lagerhuisdebat in jongerencentrum PepTalk, Ede Mondiaal en de Veiligheidsmarkt in Ede centrum. Verder komt er dit jaar nog de actie Fietsen in voetgangersgebied, dat doe je toch niet?!, de vuurwerkcampagne Ede Knalt en de ansichtkaartenactie Beste wensen uit Ede. Het Technisch College en Christelijke Hogeschool Ede zijn bezig met het maken van promotiefilms over waarden en normen.

Programma 2006
In het activiteitenprogramma van 2006 wordt onder meer aandacht gegeven aan integriteit van ambtenaren. Per 1 januari wordt de ambtseed voor nieuwe medewerkers ingevoerd en wordt integriteit een onderwerp bij functioneringsgesprekken binnen de gemeentelijke organisatie.De Raad van Kerken in Ede wil actief deelnemen aan het programma. Zo wil zij een open dag voor kerken en gebedsruimten in Ede West en gespreksavonden organiseren.
In 2006 wordt een vervolg gegeven aan de wijkavonden. In een informele sfeer praten burgers en instanties met elkaar over hoe zij in hun wijk met elkaar omgaan.
Ook gebeurt er het een en ander op gebied van onderwijs en sport. De Lagerhuisdebatten krijgen een vervolg, met mogelijke deelname van verschillende scholen. In mei wordt er samen met Welstede en Sportservice een voetbaltoernooi voor allochtone en autochtone jongeren van 11 t/m 15 jaar georganiseerd. Ook voor niet-voetballers is er van alles te doen tijdens dit evenement.
Integraal wijkbeheer is in ontwikkeling in de wijken Maandereng, Ede West, Veldhuizen en Oud Ede Zuid (hoogbouw). Burgers worden meer betrokken bij het beheer van hun wijk. Er worden onder meer buurtschoonmaakacties georganiseerd. Buurtbemiddeling of mediation, in samenwerking met Woonstede en de politie, moet helpen om problemen in de wijk op te lossen.
Het programma beschouwt communicatie als belangrijkste aspect van het project mEDEburgerschap. Via allerlei media, zoals internet, kranten, abris in bushokjes, posters en spandoeken worden acties aangekondigd. De gemeente zal ook via interne media, zoals het personeelsblad, bij haar eigen personeel waarden en normen onder de aandacht brengen. Voor meer informatie zie www.ede.nl en kijk bij waarden en normen op de startpagina.

---