Gemeente Ede

nummer 215 / Ede, 11 oktober 2005

Verbetering verkeersveiligheid spoorwegovergang Gemeente kiest voor éénrichtingsverkeer Hakselseweg

Het college van burgemeester en wethouders van Ede besloot vandaag om op een deel van de Hakselseweg éénrichtingsverkeer in zuidelijke richting in te stellen. Het gaat om het gedeelte van ongeveer 75 meter tussen de Noorder Parallelweg en basisschool De Koepel. Gemotoriseerd verkeer kan in de toekomst niet meer vanuit de richting Keesomstraat over de Frankeneng naar de Hakselseweg rijden. Fietsers kunnen nog steeds in beide richtingen rijden. De gemeente wil in de eerste helft van volgend jaar de maatregelen uitvoeren.

De gemeente Ede wil de verkeersveiligheid bij de spoorwegovergang op de Hakselseweg op korte termijn verbeteren. Op de lange termijn is voor deze locatie een ongelijkvloerse spoorwegovergang beoogd. In het voortraject zijn meerdere varianten voor een korte termijn oplossing bekeken. Na een afweging van de binnengekomen reacties, een advies van de hulpdiensten en de bespreking van de reactienota in de raadscommissie BFO, heeft het college besloten om éénrichtingsverkeer in zuidelijke richting op de Hakselseweg in te stellen. Aspecten als verkeersveiligheid, bereikbaarheid en financiële middelen zijn hierbij zorgvuldig bekeken. Een belangrijke reden om te kiezen voor éénrichtingsverkeer in zuidelijke richting is dat deze route overeen komt met de aanrijroute van de hulpdiensten. Verder wordt met deze variant meteen voorkomen dat verkeer vanuit zuidelijke richting linksaf de Noorder Parallelweg inslaat.
De Hakselseweg is onderdeel van de hoofdwegenstructuur van de gemeente Ede. Ondanks dat een optimale bereikbaarheid een belangrijk aspect bij de afwegingen was, woog voor het college het belang van verkeersveiligheid zwaarder. De raadscommissie BFO deelt deze opvatting.
Voor het instellen van éénrichtingsverkeer is medewerking van ProRail nodig. De gemeente legt daarom aan ProRail twee oplossingsrichtingen voor. De voorkeur van het college gaat uit naar éénrichtingsverkeer in zuidelijke richting met een vrijliggend tweerichtingen fietspad met een aanliggend trottoir aan de oostelijke zijde. De andere oplossingsrichting is éénrichtingsverkeer in zuidelijke richting met fysiek gescheiden fietsstroken (aan beide kanten van de weg). De besluiten en de daarbij behorende tekening liggen van 19 oktober tot 30 november 2005 ter inzage bij het informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu, stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Dit centrum is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Belanghebbenden kunnen tot woensdag 30 november 2005 zienswijzen over het conceptbesluit indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt na de verwerking van alle zienswijzen een definitief besluit.

---