Gemeente Someren



* Lierop afsluiten voor vrachtverkeer

* Nieuwbouw sluizen 10 en 12

* Politiebureau Someren: Verandering dienstverlening en verhuizing
Motie raad:
Lierop afsluiten voor vrachtverkeer

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag besloten dat de kom van Lierop alleen afgesloten gaat worden voor doorgaand vrachtverkeer. Er loopt nu een procedure om de kom tijdens de spits af te sluiten voor al het doorgaande verkeer, ook autos. De raad heeft echter in een motie het college verzocht om te stoppen met deze voorbereidingen en om zo snel als mogelijk de kom af te sluiten voor vrachtverkeer, zijnde geen bestemmingsverkeer. Het college gaat nu besluiten of de motie uitgevoerd gaat worden.

Het inzetten van de procedure om Lierop af te sluiten voor al het doorgaand verkeer was het resultaat van een motie van de Lieropse Lijst, die de raad op 24 juni 2004 had aanvaard.

De VVD diende afgelopen raadsvergadering de motie in over het afsluiten van Lierop voor het niet-bestemmingsvrachtverkeer. Met 9 stemmen voor en 3 tegen is de motie aanvaard. Lieropse Lijst en Progressief Someren stemden tegen en Gemeenschapslijst Someren-Eind heeft zich van stemming onthouden. Leefbaar Someren stemde nu voor de motie van de VVD, terwijl ze vorig jaar ook voor de motie van de Lieropse Lijst stemden.

Nieuwbouw sluizen 10 en 12

De sluizen 10 en 12 in de gemeente Someren en Asten zijn toe aan renovatie. Twee jaar geleden zijn sluis 11 en 13 in de Zuid-Willemsvaart opnieuw gebouwd. De sluizen zijn in 1826 gebouwd en de fundering bestaat nog steeds uit houten palen. Uit onderzoek bleek dat renoveren geen optie is, daarom worden de sluizen volledig opnieuw gebouwd. Rijkswaterstaat is in september gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de sluizen. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot medio 2007.

Locatie sluizen
De nieuwe sluis 10 wordt om de oude sluis heen gebouwd. Sluis 12 echter, wordt ongeveer 10 meter stroomopwaarts (meer naar het zuiden) gebouwd. Op de huidige locatie van sluis 12 zouden te veel woningen hinder ondervinden van de werkzaamheden. Een ander voordeel van het verplaatsen van sluis 12 is dat nu tijdens de werkzaamheden de verbinding over de Zuid-Willemsvaart gewoon intact blijft en het verkeer dus gewoon van de brug gebruik kan maken.

Verkeersmaatregelen
Vanaf half september tot het einde van de werkzaamheden (medio 2007) is de N266 ter hoogte van de sluizen voor een deel versmald. Dit betekent dat het verkeer vanuit het zuiden niet vanaf de N266 bij sluis 10 en 12 rechts of links af kan. Bij sluis 12 is er een omleidingsroute en bij sluis 10 kan het verkeer omdraaien bij de rotonde en vervolgens vanuit de noordelijke richting de gewenste afslag nemen. Deze maatregelen zijn wezenlijk anders dan tijdens de bouw van sluis 11 en 13. Er ontstond toen nogal wat verkeershinder en opstopping op de N266. De maatregelen die nu zijn getroffen, moeten zorgen voor een goede doorstroming op de N266 en voor minder overlast voor de weggebruiker.

Heiwerkzaamheden
Op 10 oktober start de aannemer met het plaatsen van de heistellingen. De heiwerkzaamheden zijn noodzakelijk om de damwanden voor de sluizen aan te brengen. Naar verwachting wordt al in dezelfde week gestart met de heiwerkzaamheden. Deze vinden gelijktijdig plaats bij sluis 10 en 12. De aannemer mag deze werkzaamheden uitvoeren op werkdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur. Begin februari 2006 zijn de heiwerkzaamheden afgerond.

Politiebureau Someren:
Verandering dienstverlening en verhuizing

Het politiebureau aan de Speelheuvelstraat 1 in Someren is vanaf woensdag 28 september niet meer open tussen 9.0013.00 uur. De politie blijft wel beschikbaar, maar op een nieuwe locatie: het Gemeentehuis van Someren. Daar is dagelijks tussen 11.00 12.00 uur een spreekuur.

Buurtbrigadiers
Voor een persoonlijke afspraak met bijvoorbeeld de buurtbrigadiers Mari Heesakkers, Jan van der Meijden en Ton Sparidans kunt u contact opnemen met de politie Deurne-Asten-Someren op telefoonnummer 0900-8844.

Bureau Asten
Daarnaast kunt u voor het doen van aangifte of een bezoek aan de politie om andere redenen, onaangekondigd terecht bij het bureau in Asten, Planker 20. Dit bureau is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

Op straat
Op het bureau Someren werkt nu nog iedere werkdag een politieagent. Deze politieagent bezette het bureau voor vier uur. Het bureau werd tijdens de huidige openingstijden door slechts enkele bezoekers per dag bezocht. Door de verandering in dienstverlening van bureau Someren is deze politieagent vanaf 28 september meer inzetbaar op straat.

Spreekuur
U kunt vanaf 28 september tijdens het dagelijkse spreekuur van 11.00 12.00 uur in het Gemeentehuis van Someren terecht. U hoeft daarvoor geen afspraak te maken.

Natuurlijk is de politie bij spoedgevallen snel ter plaatse (voor spoed 112).

Internetaangifte
Aangifte van onder meer auto-inbraken, diefstal (brom)fiets, vernielingen en winkeldiefstal kan ook via de internetsite van Politie Brabant Zuid-Oost, www.politie.nl/Brabant-Zuid-Oost, gedaan worden.