Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Leerplicht Den Haag: minder verzuimmeldingen in Den Haag

Scherpere controle en betere samenwerking blijken succesvol

Het aantal meldingen van verzuim onder leerplichtige kinderen in Den Haag is wederom afgenomen. In het schooljaar 2004-2005 kwamen bij de afdeling Leerplicht 4.063 meldingen binnen, tegen 4.258 in het schooljaar daarvoor. Dit zijn verzuimmeldingen, maar ook aanvragen voor extra verlof of vrijstellingen. De meldingen hadden betrekking op 3.565 jongeren, Dit staat in het jaarverslag van de Afdeling Leerplicht van de gemeente Den Haag. De gemeente schrijft de daling onder meer toe aan de scherpere controle en de betere samenwerking met scholen.

Het totaal aantal meldingen is afgenomen, maar de meldingen die de leerplichtambtenaren krijgen zijn complexer. Dit komt door de meervoudige problemen die sommige leerlingen hebben. De leerplichtambtenaren zijn daardoor gemiddeld langer bezig met de dossiers.

Het aantal meldingen van absoluut verzuim is 561, dat is een afname van 292 meldingen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit zijn leerplichtigen die niet bij een school staan ingeschreven. Het merendeel hiervan is in de loop van het schooljaar alsnog ingeschreven.
Het aantal gevallen van relatief verzuim, ofwel het ongeoorloofd wegblijven van school door leerplichtigen, nam toe van 2086 tot 2473. Dit is onder meer te verklaren door de scherpere controle van scholen en de goede samenwerking tussen scholen en Leerplicht. Bovendien blijkt de strengere aanpak van het luxeverzuim (ongeoorloofde extra vakantiedagen) vruchten af te werpen.

Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs: Leerplicht treedt steeds steviger op, zowel naar leerlingen en ouders als naar scholen. Het aantal processen-verbaal is ook dit schooljaar weer gestegen: van 351 naar 372. Ook bij scholen vindt Leerplicht meer en meer gehoor voor een gedegen aanpak, waarbij voorlichting het afgelopen schooljaar een belangrijke rol heeft gespeeld. Betere samenwerking met de scholen moet leiden tot een sluitende verzuimregistratie en een aanpak op maat door de leerplichtambtenaren. Ik ben tevreden met de resultaten, maar het kan altijd beter. Wethouder Heijnen verwijst hiermee naar de aandachtspunten voor de komende jaren. Zo wil de afdeling Leerplicht onder meer de aanpak van voortijdige schoolverlaters tot 23 jaar evalueren, het gemeenteprotocol schoolverzuim implementeren in het voortgezet onderwijs en het aantal medewerkers van de afdeling Leerplicht uitbreiden. Hiermee kan de afdeling Leerplicht adequaat het aantal voortijdig schoolverlaters en de meervoudige problematiek van jongeren aanpakken.

Haag telt ruim 67.600 leerplichtige kinderen en jongeren. In vergelijking met het schooljaar 2003-2004 liep het aantal meldingen van basisschoolleerlingen iets terug, terwijl de meldingen van leerplichtigen van 12 jaar en ouder licht toenamen.

Het jaarverslag van de afdeling leerplicht wordt aangeboden aan de raadscommissie Onderwijs, Sociale zaken, Cultuur en Integratie.