Unicef




****
Eén op de vijf in het getroffen gebied is kind onder 5 jaar

Unicef biedt hulp aan slachtoffers aardbeving pakistan

Afgelopen zaterdag trof een zware aardbeving het noordwesten van Pakistan, India en Afghanistan. Een op de vijf inwoners van het door de aardbeving getroffen gebied is een kind jonger dan vijf jaar. Bijna de helft van alle inwoners is jonger dan 18 jaar. "Honger, kou, ziekte en trauma maken de kinderen extra kwetsbaar", aldus Ann Veneman, directeur van Unicef Internationaal. De afgelopen dagen bracht Unicef, de VN-kinderrechtenorganisatie, duizenden noodhulpgoederen, waaronder dekens, voedsel en kleding naar het getroffen gebied. Naast het verlenen van onmiddelijke noodhulp zal Unicef de komende periode helpen bij het zo snel mogelijk heropenen van (nood)scholen. School helpt kinderen bij het verwerken van hun traumatische ervaringen en brengt structuur terug in hun leven.

Op het moment van de beving zaten veel kinderen op school. Honderden kinderen en hun onderwijzers zijn door de beving omgekomen, complete dorpen zijn weggevaagd en ziekenhuizen en overheidsgebouwen zijn verwoest. Het getroffen gebied is moeilijk toegankelijk en modderstromen en hevige regen verergeren de situatie. De aardbeving heeft volgens de laatste schattingen tussen de 30.000 en 40.000 dodelijke slachtoffers geëist. Er zijn ongeveer 60.000 gewonden.

De hulp van Unicef
Unicef leidt één van de onderzoeksteams die de Verenigde Naties hebben samengesteld, om na te gaan welke hulp nu het hardst nodig is. Unicef leidt ook de internationale hulpverlening op het gebied van water en sanitaire voorzieningen, voeding en onderwijs. De
VN-kinderrechtenorganisatie is sinds 1947 werkzaam in Pakistan en kon daarom snel medewerkers en hulpgoederen beschikbaar stellen. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Unicef Pakistaanse artsen geassisteerd, die zaterdagavond per helikopter naar het rampgebied zijn gebracht. Vanuit een pakhuis in Peshawar bracht de kinderrechtenorganisatie 17.000 dekens, 570 paar rubber laarzen, 500 kindersweaters, 840 jerrycans en 8400 meter afdekzeil naar Manshera, dat een van de zwaarst getroffen gebieden is. Vanuit de stad Karachi is het pakhuis in Peshawar per vliegtuig aangevuld met 300.000 waterzuiveringstabletten, 10.000 dekens, 1000 kinderlaarzen, 12.000 sweaters en 375 pakken met extra voedzame biscuits. Via een wegtransport volgden 15 watertanks, 20.000 meter afdekzeil, 7000 stukken zeep en 5200 jerrycans.


*****




Unicef