Provincie Limburg

Impuls voor ontwikkeling chemische industrie in de Euregio Het Interreg-project procesindustrie 2010 mag rekenen op een

provinciale bijdrage van ruim 90.000,00 uit economisch budget. Daarnaast krijgt het project via de Provincie 25.000,00 aan Rijksmiddelen voor het bevorderen van duurzaam ondernemerschap. Het gaat concreet om het verbeteren van het aanbod van geschoold personeel in de chemische industrie, het concretiseren van grensoverschrijdende samenwerking en het stimuleren van ondernemers tot duurzaam ondernemen en het uitwisselen van kennis.

De chemische industrie is een belangrijke pijler voor de economie in het Benelux Middengebied en zeker ook voor de Limburgse economie (10.000 directe en 10.000 indirecte arbeidsplaatsen). Voor een duurzame verankering van de werkgelegenheid in de chemische sector is het goed om grensoverschrijdend aansluiting te zoeken bij de chemieclusters in het Benelux Middengebied (Vlaanderen- Zuid Nederland). Het is dan ook noodzaak dat er voldoende mensen worden opgeleid om in de chemische en aanverwante industrie te werken. Bovendien is het van belang dat de opleidingen voldoen aan de nieuwste eisen die kennisintensieve bedrijven aan hun werknemers stellen. Om de opleidingen ook interessanter en aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt, wordt met dit project vooral geïnvesteerd in de beroepspraktijkvorming. Daarom zal naast de bestaande proefinstallaties bij de regionale opleidingscentra, ook een praktijkoefenlokatie van DSM op het Chemelot-terrein in Sittard-Geleen deel uit gaan maken van een nieuw opleidingsprogramma voor technische opleidingen als metaal, electro, installatie en procestechniek. Het project mikt op een jaarlijkse nieuwe instroom van enkele tientallen leerlingen in deze opleidingen.
Ook stimuleert dit Interreg project duurzaam ondernemen in de chemische industrie. Chemische bedrijven kunnen hiervoor individuele duurzaamheidscans laten uitvoeren en duurzaamheidsagendas opstellen. Op het gebied van kennisuitwisseling op Euregionaal niveau wordt aansluiting gezocht bij de bestaande kenniswinkel van DSM. Deze kenniswinkel zal worden uitgebouwd tot een Euregionaal kenniscentrum dat kennis en ervaring over technische middelen in de procesindustrie verzamelt en ter beschikking stelt voor het MKB.

11-10-2005 14:09