Kerkinactie en ICCO geven 1,5 miljoen euro noodhulp Pakistan

Kerkinactie

Persbericht,
Utrecht, 11 oktober 2005

Kerkinactie en ICCO stellen ruim 1,5 miljoen euro beschikbaar voor slachtoffers aardbeving Pakistan.

Kerkinactie en ontwikkelingsorganisatie ICCO stellen gezamenlijk ruim 1,5 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. De noodhulp verloopt via een lokale partnerorganisatie in Pakistan/Afghanistan. Inmiddels zijn 8.000 families voorzien van voedselpakketten en tijdelijk onderdak.

De lokale partnerorganisatie van Kerkinactie en ICCO biedt op dit moment hulp aan 8.000 families in de provincie North West Frontier en Azad Kashmir, in het noorden van Pakistan. Er is materiaal voor tijdelijk onderdak uitgedeeld (tenten, zeil, dekens) en voedselpakketten. Elke familie, bestaande uit 6 tot 7 personen, krijgt voor 1 maand de volgende benodigdheden: meel (40kg), rijst (15kg), peulvruchten (7kg), olie (5 liter), suiker (5 kg), thee (1kg), zout (1 pak) en een doos lucifers.

Kerkinactie en ICCO gaan via hun lokale partnerorganisatie in totaal 15.000 families 6 maanden lang voorzien van tijdelijk onderdak en voedselpakketten. Op dit moment worden er medische opvangkampen opgezet om 100.000 mensen in de getroffen gebieden te voorzien van eerste hulp en vaccinatie tegen ziektes zoals dysenterie en cholera.

Het werk wordt gecoördineerd vanuit veldkantoren in Islamabad en Manshera. Hulpverleners werken in de regio rondom deze plaatsen.

Fondsen en kerkcollecte
De lokale partner heeft voor haar werk in Pakistan de eerste dagen gebruik kunnen maken van 50.000 euro uit het 'rapid response fund. Dit fonds is door een netwerk van kerken en kerkgerelateerde organisaties in het leven geroepen voor acute noodgevallen. Kerkinactie en ICCO dragen jaarlijks bij aan dit fonds.

Kerkinactie en ICCO stellen ruim 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de hulp aan overlevenden in de aankomende 6 maanden. Hiermee lopen beide organisaties vooruit op mogelijke fondsen die binnen komen via de Samenwerkende Hulporganisaties op giro 800800. Kerkinactie is hier lid van en voert haar noodhulpprogramma samen met ICCO uit.

Vandaag, 11 oktober, stuurt Kerkinactie een brief aan alle bij de Protestantse Kerk in Nederland aangesloten kerken om zondag aanstaande voor giro 800800 te collecteren.

Slachtoffers in de getroffen gebieden
Volgens de laatste berichten van Kerkinactie en ICCO zijn alleen al in de provincie Azad Kashmir in Pakistan bijna 40.000 doden en 30.000 gewonden gevallen. Het dodental in de provincie North West Frontier is opgelopen tot 9.000, waarvan 7.000 mensen van de Hazara nomadenstam. In Islamabad zijn 29 doden bevestigd. Er liggen nog duizenden mensen onder het puin bedolven, waardoor het dodental vermoedelijk zal oplopen tot 80.000 mensen.

Volgens informatie van Kerkinactie en ICCO zijn er een aantal steden en dorpen volledig verwoest. Muzaffarabad, de hoofdstad van de provincie Azad Kashmir is daar een voorbeeld van. De ergst getroffen regio is Bagh, 40 kilometer ten zuidwesten van Muzaffarabad. In dorpen als Jaglari, Kufalgarh, Harigal en Baniyali (in de regio Bagh) zijn geen overlevenden. In andere plaatsen zijn legerhelikopters ingezet om gewonden naar ziekenhuizen in Murree en Abbottabad te brengen. Mensen kregen eerste hulp in de open lucht en op straat.

In Abbttobad is een middelbare school voor meisjes, met 1.100 leerlingen verwoest. Slechts een paar leerlingen konden ontsnappen. Van een basisschool in Balakot met 175 leerlingen, konden maar 25 kinderen gered worden.

Lange termijn hulp
Uit de inventarisatie van Kerkinactie en ICCO blijkt dat de komende tijd vooral behoefte blijft aan schoon drinkwater, voedsel, tenten en medicijnen. De slachtoffers van de aardbeving hebben ook aangegeven behoefte te hebben aan doodskisten en hulp bij het begraven van de lijken.

Gebieden voorbij het dorp Balakot en Gari Habib Ullah zijn nog niet bereikbaar. Door landverschuivingen zijn wegen die naar de afgelegen gebieden lopen geblokkeerd.

In de getroffen regio zijn alle medische voorzieningen beschadigd. Hulpverleners van de lokale partner werken hard aan de opbouw van tijdelijke medische opvangkampen. Rivierwater is vervuild en kan niet als drinkwater fungeren. Veel kinderen zijn nog vermist omdat zij op school waren tijdens de aardbeving. Hun lichamen zullen moeten worden geborgen. De gemeenschap heeft aangegeven in de laatste 120 jaar niet zo'n erge aardbeving meer te hebben meegemaakt.

Dr. Qamar Zaman, directeur van het Meteorologisch Instituut in Pakistan heeft vermeld dat er op 9 oktober 150 naschokken zijn geregistreerd, een dag na de aardbeving van 8 oktober dus. De naschokken kunnen nog tot vandaag, 11 oktober, voortduren.


---

Voor meer informatie kunt u bellen met:
Natalie Righton (persvoorlichter Kerkinactie en ICCO): 06 22 454 112.

De directeur van de lokale partnerorganisatie van Kerkinactie en ICCO, Church World Service Pakistan / Afghanistan, Mr. Marvin Parvez, spreekt uitstekend Engels en is beschikbaar voor interviews. Hij heeft een mobiel nummer en reist rond in het getroffen gebied.

Voor zijn telefoonnummer kunt u contact opnemen met Natalie Righton.