Gemeente De Ronde Venen


Herstelwerkzaamheden Wilnis vorderen gestaag

De herstelwerkzaamheden van de door de Dijkverschuiving ernstig verzakte wegen en tuinen in Wilnis-dorp vorderen gestaag. Als de weersomstandigheden het toelaten en zich geen onvoorziene problemen meer voordoen, wordt het werk met uitzondering van de Dorpsstraat in het eerste kwartaal 2006 opgeleverd.
In augustus 2004 is de gemeente in de wijken Heinoomsvaart I en II gestart met de herstelwerkzaamheden van de openbare ruimte en de voortuinen. Nu is circa tweederde van de werkzaamheden gereed. Niet alleen de bestrating is opgehoogd en de riolering vervangen, maar ook alle kabels van de nutsbedrijven (gas, water, elektra, kabeltv) zijn opnieuw aangelegd. Doordat het vuilwaterriool nu onderheid is en de wegen aangelegd zijn op piepschuimplaten om verzakking tegen te gaan, zullen de investeringen lang meegaan.

Op dit moment zijn de werkzaamheden aan de volgende straten geheel afgerond: Stationsweg, Bernhardstraat (op een aanpassing van het wegprofiel na), Scheepswerf, Margrietstraat, Irenestraat. In andere straten is het werk gedeeltelijk af.
De werkzaamheden in de Dorpsstraat, die voor eind 2005 gepland stonden, zijn na overleg met de winkeliers doorgeschoven naar begin 2006 in verband met de bereikbaarheid van de winkels in de drukke feestmaand.

De werkzaamheden zijn veelvuldig vertraagd wanneer bij het afgraven van de grond bodemvervuiling werd aangetroffen. Dat bleek in ongeveer 50% van de straten het geval.
Arnold Poortman, wethouder Openbare werken zei hierover: De vorige generaties zijn niet zo zorgvuldig geweest met hun huisvuil en andere afvalstoffen. Ondanks uitgebreid vooronderzoek, kwamen bij graafwerkzaamheden steeds weer nieuwe vervuilde locaties aan het licht.
Op basis van monsters werd onder het toeziend oog van een milieukundig begeleider telkens bepaald of de grond moest worden afgevoerd of nog gebruikt mocht worden.

Slechte weersomstandigheden met veel neerslag hebben in het voorjaar 2005 zeker 15 onwerkbare dagen opgeleverd. Ook de aanwezigheid van door de nutsbedrijven al niet meer gebruikte kabels heeft geleid tot veel nutteloos handgraafwerk, terwijl de KPN van mening was dat het niet nodig was om telefoonkabels te vervangen. Maar tijdens de werkzaamheden en na herstel van weggedeelten, kwam de KPN-storingsdienst wel straatdelen weer openbreken om storingen te verhelpen.

Ik wil mijn waardering uitspreken voor het geduld en de medewerking van de bewoners, want die worden nog dagelijks geconfronteerd met de werkzaamheden, aldus wethouder Poortman, we zijn nu bezig met de laatste loodjes, en als het werk in 2006 is afgerond ziet Wilnis-dorp er als herboren uit.