GroenLinks

Commissie Leemhuis stelt teleur voor huurder

11 oktober 2005

Huurders kopen weinig voor het advies van de Commissie Leemhuis. De commissie kiest er helaas niet voor om de macht van de woningcorporaties te breken, ten gunste van de bewoners. GroenLinks vindt dat het roer om moet in de volkshuisvesting: huurders moeten baas worden in eigen huis.

Het is dringend nodig om de positie van huurders te versterken. De liberaliseringsplannen van minister Dekker maken de huurder nog afhankelijker van de huisbaas. Minister Dekker werpt zich op als grote vriendin van de huisbazen. Daar dient op zijn minst een sterkere positie van de huurder tegenover te staan. Het Leemhuis-rapport gaat daarin lang niet ver genoeg.

Het advies van de Commissie Leemhuis heeft huurders nog weinig concreets te bieden. De commissie doet enkele vrijblijvende voorstellen om de zeggenschap van huurders te versterken. Woningcorporaties zijn echter niet gebonden aan de wensen van de huurders. Zij mogen de uitkomsten van het overleg ook naast zich neerleggen. De Commissie doet bovendien te weinig om de zeggenschap van individuele huurders te versterken. De minister zou moeten zorgen voor bindende medezeggenschap en een sterkere positie van de individuele huurder.

Op twee punten zou de minister de commissie snel moeten volgen. Huurders moeten inderdaad de mogelijkheid krijgen om hun huur voor meerdere jaren vast te zetten. Bovendien pleit de Commissie Leemhuis er terecht voor om de verhuiskostenvergoeding (vijfduizend euro bij sloop van je huurwoning) uit te breiden naar de particuliere sector. Met een GroenLinks-motie was dit al geregeld voor de sociale huursector. Als minister Dekker dit advies snel wettelijk verankert, wordt daarmee een oude wens van veel huurders en van GroenLinks ingelost.

GroenLinks vindt dat we veel verder moeten gaan om huurders baas te maken in eigen huis. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij het recht krijgen om hun huurwoning te kopen. De corporatie wordt verplicht om op verzoek van een zittende of nieuwe huurder de woning te koop aan te bieden. In ruil voor een terugkooprecht kan de verhuurder een korting geven op de marktwaarde van de woning. Ook krijgen huurders, als het aan GroenLinks ligt, een wettelijk initiatiefrecht voor onderhoud en verbetering van de woning en woonomgeving.

Huurders die niet willen kopen, moeten eveneens meer te zeggen krijgen over hun woning en woonlasten. Zo stelt GroenLinks voor dat mensen die graag klussen in huis, een woning onderhoudsvrij - en dus goedkoper - kunnen huren. Huurders moeten daarnaast de huisbaas kunnen dwingen om de woning aan te passen aan hun wensen. In ruil voor een huurverhoging kan men dan bijvoorbeeld dubbele beglazing of een nieuwe keuken of badkamer afdwingen. Hetzelfde geldt voor groepen huurders die iets willen in hun woonomgeving. Portiekafsluiting, schuttingen, een plantsoen: als een meerderheid van de huurders het wil en ervoor wil betalen, moet de verhuurder dat uitvoeren.

Ineke van Gent

«