Gemeente Hengelo

Medische heroïneverstrekking in Twente: aanvraag voor 30 verslaafden

Hengelo reserveert voor 2 personen

Het college van B&W van Hengelo ondersteunt de aanvraag van de gemeente Enschede bij het Ministerie van VWS voor de realisatie voor medische heroïneverstrekking van 30 Twentse verslaafden. Met deze aanvraag doet Enschede een beroep op hiervoor eenmalig beschikbare financiële middelen van het Rijk.

Het college vindt, samen met de andere grote gemeenten in Nederland en centrumgemeenten, dat het Rijk voor voldoende structurele financiering moet zorgen. Nu dit voorlopig niet lijkt te gebeuren, onderschrijven B&W het plan van de gemeente Enschede om gebruik te maken van het eenmalige aanbod van medefinanciering door het Rijk. Als daarnaast Almelo, Enschede en Hengelo een bedrag per plaats bijdragen, is het mogelijk de voorziening met een capaciteit van 30 plaatsen voor een periode van 3 jaar te exploiteren. Hengelo heeft hiervan in principe 2 plaatsen gereserveerd.
Medische verstrekking van heroïne is bedoeld voor chronische verslaafden bij wie geen enkele ander vorm van hulp heeft geholpen. Deelnemers moeten aan strenge eisen voldoen.

Nauwelijks criminaliteit

Het college is van mening dat medische heroïneverstrekking in de eerste plaats kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de leefomstandigheden en gezondheidssituatie van chronische verslaafden. Een tweede effect is dat deze mensen al binnen een periode van 1 jaar behandeling veel minder tot geen criminele activiteiten meer ondernemen om aan geld voor heroïne te komen. Dit heeft positieve gevolgen voor politie-inzet, capaciteit van penitentiaire inrichtingen en de inzet van reclassering. Daarnaast betekent dit een toename van de veiligheid van de leefomgeving in Twente.
Definitieve deelname van Hengelose verslaafden hangt af van de afspraken die met de gemeente Enschede over de uitvoering worden gemaakt. Als de gemeenten het daarover eens worden en ook in de verdere plannen alles meezit, kan de uitvoering per 1 januari 2006 van start gaan.