GroenLinks

Peijs moet vertraging HSL voorkomen

11 oktober 2005

Minister Peijs (Verkeer) is eindverantwoordelijk voor de vertraging van de HSL-zuid. Zij moet ophouden met het zwartepietenspel met de NS. Peijs moet alles op alles zetten om te voorkomen dat er straks een lintje geknipt wordt zonder dat er treinen rijden.

Het kan toch niet zo zijn dat er straks voor meer dan 6 miljard euro aan rails liggen te roesten. Mocht dit het resultaat zijn, dan heeft deze minister een serieus probleem. Het is het zoveelste probleem waar de minister tegenaan loopt bij de HSL. Zij vertilt zich keer op keer aan dergelijke mega-projecten. Er is nog steeds iets structureel mis met de manier waarop de Nederlandse overheid omgaat met grote infrastructurele projecten.

Minister Peijs weigert haar verantwoordelijkheid te nemen voor de HSL-zuid. Keer op keer belandt ze in een zwartepietenspel met beurtelings de exploitant NS/HSA, de Belgen en de Fransen. Hieruit stijgt een beeld op van een minister zonder enige regie. Het wordt tijd dat ze haar verantwoordelijkheid neemt. Zij moet alles op alles zetten om een nieuw fiasco te voorkomen. Deze mega-investering is te duur om zomaar ongebruikt te laten. GroenLinks verlangt in het debat aanstaande donderdag over deze kwestie dan ook heldere toezeggingen van de minister. Lukt haar dit niet, dan is het de vraag welke politieke consequenties zij daaraan verbindt.

Wijnand Duyvendak