Ingezonden persbericht


10 oktober 2005
---

JOVD STEUNT PECHTOLD

Electorale belangen blokkeren noodzakelijke hervormingen

De liberale Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is blij met de uitspraken van Minister Pechtold over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Het baart de JOVD zorgen dat het kabinet toekomstgerichte hervormingen tegenhoudt, zodra kortetermijnbelangen van de eigen kiezers in het geding komen. Het kabinet zou juist bij dit onderwerp moeten uitleggen dat handhaving van deze aftrekpost veel ongewenste effecten en problemen veroorzaakt. De manier waarop Balkenende en Zalm de discussie in de ban doen is buitengewoon laf. Het resultaat: de huizenprijzen zullen blijven stijgen en hogere inkomens blijven gestimuleerd worden om groot en duur te wonen.

De hypotheekrenteaftrek is een stimulans uit het verleden die haar nut inmiddels verloren heeft. Het stimuleren van eigen woningbezit is een goed streven, maar de hypotheekrenteaftrek is het verkeerde middel. Inmiddels zijn alle burgers met een eigen woning verslaafd aan deze aftrekpost. Deze heeft een heel sterke invloed op de keuze van het individu. Indien de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft en daarvoor in de plaats het belastingtarief wordt verlaagd zullen burgers eindelijk echt vrij kunnen kiezen hoe zij willen wonen en hun geld willen besteden. Landelijk Voorzitter Hans de Backer: "Hogere inkomensgroepen zijn nu een dief van hun eigen portemonnee als zij goedkoper gaan wonen. Ze kunnen besparingen op de woonlasten vrijwel direct naar de belastingdienst overmaken."

Het afschaffen, of beter, afbouwen van de hypotheekrenteaftrek zou de woningmarkt op langere termijn goed doen. De huizenprijzen worden nu vooral bepaald door het bedrag dat mensen kunnen lenen, de kostprijs is vrijwel niet van invloed. Minister Pechtold slaat de spijker op de kop als hij spreekt over het steeds moeilijker toegankelijk zijn van de huizenmarkt voor starters. Het niet willen voeren van de discussie over deze problemen getuigt van een gebrek aan realiteitszin en verantwoordelijkheidsgevoel.

De JOVD heeft een steunbetuiging gestuurd aan de Minister en hem gevraagd vooral door te gaan met het aanzwengelen van deze discussie. In januari sprak de JOVD ook de toen kersverse "Liberaal van het Jaar" Minister Dekker moed in na haar uitspraken over de onmogelijke toekomst van de hypotheekrenteaftrek. De jonge liberalen zullen er alles aan doen om de discussie over het H-woord vlot te trekken.


- einde persbericht -

Inlichtingen:

Hans de Backer Landelijk Voorzitter 06.17140552

Nils Lamme Politiek Commissaris Ruimte & Mobiliteit 06.20011748