Gemeente Buren


Nieuwsbericht: persagenda / samenvatting b en w-besluiten van 11 oktober 2005

Initiatiefvoorstel stookbeleid SGP.

SGP-initiatiefvoorstel stookbeleid strijdig met wet Het initiatiefvoorstel van de SGP in de gemeenten Geldermalsen en Neder-Betuwe voor het verbranden van snoeihout op o.a. fruitteeltbedrijven is in strijd met de wet. Dat is de ambtelijke conclusie van de gemeente Buren uit de reactie, die staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft gegeven op het gemeentelijke verzoek om informatie. De raad van Geldermalsen heeft het initiatiefvoorstel ingebracht in de Regio Rivierenland. Burgemeester en wethouders nemen het advies voor kennisgeving aan en leggen het voor aan het presidium van de raad.
In het ambtelijke advies wordt gesteld dat wanneer er mogelijkheden zijn om resthout nuttig te verwerken, die wettelijk altijd vóórgaan. Hoogwaardige verwerking kan. Een collectieve ontheffing van het verbrandingsverbod voor een bepaalde bedrijfstak (de agrarische sector, met name de fruitteelt en boomkwekerijen) voor de duur van drie jaar is niet in overeenstemming met de wet. Alleen in bijzondere omstandigheden is een incidentele ontheffing toegestaan. Het SGP-voorstel gaat bovendien verder dan de ontheffingsmogelijkheid die de Wet Milieubeheer biedt voor het verbranden van snoeihout bij het onderhoud van agrarische percelen: ook het verbranden van resthout van fruitboomgaarden, boomkwekerijen en andere beplanting op agrarische bedrijven zou in het SGP-voorstel onder de ontheffing vallen. Gelijkmatige verspreiding van asresten over het perceel past niet binnen de Wet Bodembescherming.
Naast brandweer, politie en GGD oordeelt ook het Openbaar Ministerie dat het door de SGP voorgestelde ruimhartige ontheffingenbeleid feitelijk niet te controleren en strafrechtelijk niet te handhaven valt en schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De tijdelijke regeling in de regio, die ook de gemeente Buren uitvoert, past evenmin binnen het landelijk vastgestelde beleid.

streep.JPG

Bezwaar dwangsombesluit Transportbedrijf Mol b.v. Buren.

Dwangsom Transportbedrijf Mol ingetrokken
Op advies van de commissie bezwaarschriften trekt het college de aanzegging van een dwangsom aan Transportbedrijf Mol aan de Lange Hofstedestraat in Buren in. Het bedrijf moest per 1 mei 2005 voldoen aan de geluidvoorschriften op straffe van een dwangsom van 225,- per dag. Het bedrijf is echter verplaatst naar bedrijventerrein Medel, waardoor het dwangsombesluit geen betekenis meer heeft.

streep.JPG

Professionalisering van de milieuhandhaving.

Tien voor milieuhandhaving
De gemeente Buren krijgt van de provincie Gelderland het cijfer 10 voor de handhaving van milieuregels. Ruim twee jaar geleden was dat nog maar een 4. De gemeente heeft daarna een verbeterplan gemaakt en gewerkt aan het professionaliseren van de milieuhandhaving. Het cijfer 9½ van begin dit jaar is met het opheffen van de laatste onvolkomenheden intussen opgetrokken tot de maximale score van 10. Het cijfer wordt gegeven aan de hand van een beoordeling op liefst 19 punten. 517 Organisaties in ons land zijn onder de loep genomen. De gemeente Buren heeft alle taken op het gebied van de milieuhandhaving doorgelicht en vastgelegd welke taken voorrang hebben. Bovendien is vastgelegd hoe de gemeente het milieutoezicht uitvoert en optreedt tegen geconstateerde overtredingen, en in welke gevallen overtredingen gedoogd worden.

streep.JPG

Beslissing op bezwaar naar aanleiding van de ingediende bezwaren tegen de verleende bouwvergunningen voor opslag en verkoop van consumentenvuurwerk op het perceel Kerswerf 10 te Beusichem.

Grotere vuurwerkopslag Kerswerf Beusichem toegestaan Burgemeester en wethouders staan het vergroten van de opslag- en verkoopruimte voor consumentenvuurwerk toe in de bedrijfshal Kerswerf 10 in Beusichem. Twee omwonenden hebben tegen de bouwvergunningen bezwaar gemaakt. De commissie bezwaarschriften heeft geadviseerd de bezwaren gegrond te verklaren. Burgemeester en wethouders doen dat gedeeltelijk, namelijk door de motieven waarom zij vrijstelling geven, duidelijker toe te lichten.
Het gaat om een vergroting van de vuurwerkopslag van 1.000 tot 10.000 kilo. De commissie vindt dat een grote ingreep in de bestaande omgeving. Burgemeester en wethouders vinden echter bepalend, of de opslag voldoet aan de voorwaarden in het bestemmingsplan en aan de milieu- en veiligheidseisen. Dat is hier zeker het geval: de afstand tot de woonwijk is 300 meter, waar het bestemmingsplan 10 tot 100 meter voorschrijft, en het Vuurwerkbesluit 10 meter tot kwetsbare objecten (zoals woningen) verlangt. Opslag van 1.000 kilo kan binnen het bestemmingsplan zonder meer; een grotere opslag is mogelijk met vrijstelling van het bestemmingsplan.
Vuurwerkopslag hoort op een bedrijventerrein, niet in een woonwijk, en het bestemmingsplan laat aanzienlijk zwaardere bedrijfsactiviteiten toe.