Titel: KNRM wint Transparant Prijs 2005

PwC
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 11-10-2005 16:55


- PERSBERICHT -

Den Haag, 11 oktober 2005

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wint Transparant Prijs 2005

Vandaag heef Morris Tabaksblat in de Oude Raadszaal in Den Haag de Transparant Prijs 2005 uitgereikt aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De Transparantprijs is een initiatief van PricewaterhouseCoopers en de Donateursvereniging Nederland. Doel van De Transparant Prijs is door middel van 'best-practice-sharing' de kwaliteit van de verslaggeving door charitatieve instellingen te stimuleren. De Transparant Prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000,- euro en een symbolische trofee.

Uit 168 inzendingen (exact een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar) was het jaarverslag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij het meest transparant. De KNRM behoorde ook vorig jaar tot de genomineerden.

Morris Tabaksblat: 'De leer- en verbeterpunten van vorig jaar zijn actief opgepakt. De KNMR wordt in het verslag rechtdoorzee neergezet en het verslag leest als een spannend jongensboek met de pakkende titel 'Tijd winnen'. De donateur krijgt inzicht in behaalde en ook in niet-behaalde doelstellingen.' Kritiekpunt van de jury is dat het vermogensbeleid en de reserves om meer uitleg vragen.

De aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar Dokters van de Wereld. Deze organisatie is erin geslaagd om op een compacte en overzichtelijke manier de resultaten van de bestedingen weer te geven. Ze legt hierbij een relatie tussen de projectbestedingen en de bijdrage aan het realiseren van de Millennium Development Goals. Het verslag is compact, helder gestructureerd en valt op door de wijze van bestedingsverantwoording.

De overige genomineerde organisaties voor de Transparant Prijs 2005 waren:


- Internationaal Child Support

- War Child

- KWF Kankerbestrijding (winnaar van vorig jaar)
- Vereniging Amnesty International Nederland

- Stichting Woord en Daad

De jury van de Transparant Prijs bestaat uit: Juryvoorzitter Mr. Morris Tabaksblat; Prof. Dr. Arnold Schilder RA, lid Directie De Nederlandsche Bank NV; Esther Jacobs MA, voorzitter Donateursvereniging Nederland, Pim Mol, lid Raad van Bestuur MeesPierson en Drs. Jan Willem Oosterwijk, DG van het Ministerie van Economische Zaken.

---