Gemeente Harlingen

Koninklijke Onderscheiding voor Walle de Jager
11-10-2005
De burgemeester van Harlingen de heer Chr. Arlman heeft op vrijdag 7 oktober 2005 aan de heer Walle de Jager de versierselen uitgereikt behorende bij het Lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking heeft plaatsgevonden tijdens de jubilarissenavond van FNV Bondgenoten.
De heer De Jager, geboren 19 mei 1931 te Harlingen, was werkzaam bij de voormalige scheepswerf "Welgelegen" in Harlingen. Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten voornamelijk bij de bond.
FNV
Van 1955 to 2005 was hij kaderlid FNV Bondgenoten in Harlingen. De Jager was als kaderlid en districtsraadslid op vele gebieden binnen de bond actief. Hij is begonnen met kaderwerk bij "Welgelegen" en heeft zich ingezet om de werkgelegenheid op de werf te bevorderen. Daarnaast was hij ook bestuurslid van de FNV Bondgenoten, afdeling Harlingen. De Jager was zeer actief bij de ledenservice van de FNV in Harlingen en Franeker met name was voor de visverwerkende industrie. Deze industrie had geen CAO en omgangsvormen die onvergelijkbaar waren met andere bedrijfstakken. Decorandus heeft zich ingezet voor het behoud van de scheepswerf door 8 keer een staking te leiden.
Van 1985 tot 2005 was de Jager medeoprichter en bestuurslid van de FNV SUGO. De Jager was landelijk vertegenwoordiger in het overkoepelende orgaan van de verschillende bonden voor ouderen en uitkeringsgerechtigden waar het beleid wordt gemaakt in overleg met de regering. Bij de tegenwoordige bond FNV-bondgenoten is bij de fusie door inzet van decorandus de bedrijfsgroep UGO ontstaan. De UGO is voor veel mensen een houvast geworden.

Ook was hij van 1953 tot 2004 keurmeester en later telegrafist van "Het Lanenkaatsen" in Harlingen; van
1963 tot 1965 jeugdtrainer bij voetbalvereniging Harlingen; van 1978 tot 1990 voorzitter van wijkvereniging "Het Noorderkwartier". Daar nam hij het voortouw om een speelplaats voor de buurtkinderen te verwezenlijken. Mede door zijn inzet heeft de buurtvereniging onlangs haar 25-jarig bestaan gevierd en is de speelplaats uitgegroeid tot een volwaardige speeltuin. Ook werden onder zijn leiding diverse activiteiten georganiseerd, zoals schaatswedstrijden in de Noorderhaven.