Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Aanvraag kapvergunning bomen middelweg (11 OKTOBER)

De gemeente Den Haag heeft samen met de gemeente Delft een vergunning aangevraagd voor de kap van 84 populieren aan de Middelweg in Den Haag. De reden hiervoor is de instabiliteit van de bomen, waardoor bij een stevige storm één of meerdere bomen zouden kunnen omwaaien. Met het oog op de veiligheid gaan beide gemeenten over tot de aanvraag van een kapvergunning. Vier van de bomen staan op grondgebied van Delft.

Werkzaamheden
Oorzaak van de instabiliteit van de bomen zijn eerdere wegwerkzaamheden aan de Middelweg. Deze vonden plaats in maart van dit jaar. De deklaag van het asfalt is vernieuwd, de weg is verbreed en er zijn een aantal ecoducten aangelegd. De bomen hebben deze werkzaamheden minder goed doorstaan dan verwacht.

Onderzoek
Om toch zeker te zijn van de noodzaak tot kap, heeft de gemeente Den Haag alle 84 bomen laten onderzoeken door onderzoeksbureau Pius Floris. De conclusie uit het onderzoek luidt dat de bomen niet stabiel genoeg meer zijn. Het advies is dan ook om over te gaan tot kap van alle bomen. Dit advies wordt uit veiligheidsoverwegingen overgenomen door zowel de gemeente Delft als de gemeente Den Haag.

Nieuwe bomen
Beide gemeenten zijn van mening dat de populieren aan de Middelweg karakteristiek en beeldbepalend zijn voor het gebied. Er zullen na de kap van de bomen dan ook nieuwe bomen worden geplant. Hierbij is gekozen voor de zomereik. Dit is een boom die beter past in de omgeving (overgang van stedelijk naar polderlandschap) en die duurzaam is. De bomen krijgen minimaal een doorsnede van 25-30 centimeter op een hoogte van 1.30 meter.

Ter inzage
De vergunningaanvraag ligt van 12 oktober 2005 tot 27 oktober 2005 ter inzage bij het gemeentelijk ContactCentrum en op het Stadsdeelkantoor Leidschenveen-Ypenburg. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze op de vergunningaanvraag binnen 2 weken kenbaar maken aan het college. Meer informatie is ook te vinden op de website van het stadsdeel: www.denhaag.nl/leidschenveen-ypenburg.