Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Verruiming openingstijden winkels na inspraak naar de raad

Winkelen op zon- en feestdagen in heel Den Haag mogelijk

In heel Den Haag worden de openingstijden voor winkels verruimd: Op zon- en feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur en op werkdagen van 06.00 uur tot 23.00 uur. Dit staat in het raadsvoorstel dat vandaag door het college van B&W definitief is vastgesteld. Het voorstel van wethouder Pieter van Woensel wordt nog dit jaar in de gemeenteraad behandeld. Van Woensel: "Met dit voorstel krijgen de winkeliers de vrijheid zelf te bepalen wanneer en hoe lang zij hun winkel open willen houden". Als de raad instemt, gaat het nieuwe winkeltijdenbeleid per 1 januari 2006 in.

Nu geldt de mogelijkheid voor zondagopenstelling alleen voor de stadsdelen Centrum en Scheveningen. Het college wil heel Den Haag als toeristisch gebied aanwijzen, waardoor ruimere openingstijden voor de hele stad kunnen gelden. Immers, bezienswaardigheden, attracties en natuurschoon zijn overal in de stad te vinden.
De komende drie jaar zal jaarlijks een evaluatie plaatsvinden. Hierbij wordt gekeken naar de effecten van de winkeltijdenverruiming voor de ondernemers, de ontwikkeling van de koopstromen en de gevolgen voor de werkgelegenheid. Ook de controle op de naleving van de nieuwe openingstijden wordt geëvalueerd.