Artsen zonder Grenzen


Immigranten Marokko afgevoerd met onbekende bestemming

11/10/2005 16:31 -- Zon duizend Afrikaanse immigranten zijn vanuit de Marokkaanse stad Bouarfa in 35 bussen met onbekende bestemming afgevoerd. De Afrikanen probeerden vorige week de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko binnen te komen, maar werden teruggestuurd. Uiteindelijk kwamen ze ten zuiden van de stad Bouarfa terecht. Artsen zonder Grenzen probeert uit te vinden waar de immigranten nu naar toe worden vervoerd.

Afgelopen donderdag trof een medisch team van Artsen zonder Grenzen een groep van 500 Afrikaanse immigranten aan in de Marokkaanse woestijn, dichtbij de Algerijnse grens. De immigranten waren daar door de Marokkaanse autoriteiten achtergelaten, nadat ze hadden geprobeerd de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla binnen te komen.

Nadat er in de media veel aandacht kwam voor de groep, besloten de autoriteiten de inmiddels 800 Afrikanen op te vangen in 3 centra. Artsen zonder Grenzen zorgde daar voor water, voedsel en dekens.

Afgelopen zaterdag zorgden ambassademedewerkers ervoor dat Malinese en Senegalese immigranten naar de stad Oujda werden overgebracht, waarvandaan ze naar huis gevlogen zouden worden.

De rest van de groep, die nog verder gegroeid was tot inmiddels 1.000, werd in 35 bussen afgevoerd richting het zuiden. Volgens de immigranten zelf zouden ze getransporteerd worden naar het kustgebied van de Westelijke Sahara, een gebied dat door Marokko bestuurd wordt, maar waar een onafhankelijkheidsstrijd woedt.

Een team van Artsen zonder Grenzen volgt de bussen om te zien waar ze precies naar toe gaan.