Provincie Utrecht

Vacatures

Luchtkwaliteit blijft zorgelijk ondanks betere weersomstandigheden

11-10-2005 -

Provincie vraagt meer bevoegdheden

In het jaar 2004 is de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht iets verbeterd ten opzichte van het jaar 2003, maar dat kwam vooral door de betere weersomstandigheden. Dit blijkt uit de jaarlijkse Rapportage Besluit Luchtkwaliteit 2004. Ondanks deze verbetering is er in twintig gemeenten sprake van normoverschrijding op één of meer locaties.

In het kader van het Besluit Luchtkwaliteit stelt de provincie jaarlijks - op verzoek van de staatssecretaris van VROM - een rapportage samen over de luchtkwaliteit. Dat gebeurt mede op basis van de rapportages die 24 gemeenten moeten maken en waarin geïnventariseerd wordt waar mensen worden blootgesteld aan te hoge concentraties luchtverontreiniging. Aan de hand van de gemeentelijke rapportages brengt de provincie de knelpunten in beeld.

Overschrijdingen
Bij twintig gemeenten is op één of meer locaties een overschrijding van de grenswaarde geconstateerd. De grenswaarde is een norm waarboven gezondheidsklachten kunnen optreden. Op verschillende locaties in de gemeente Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein, Bunnik en Breukelen is tevens de plandrempel van de jaargemiddelde waarde voor stikstofdioxide overschreden. De plandrempel is een tijdelijke hogere norm dan de grenswaarde en wordt ieder jaar lager totdat deze norm in een vastgesteld jaar de grenswaarde bereikt. Als de grenswaarde wordt overschreden en de plandrempel niet, dan geldt de verwachting dat met het huidige beleid de luchtkwaliteit in 2010 aan de grenswaarde zal voldoen. In deze gevallen moet echter wel de vinger aan de pols worden gehouden. Dat betekent dat de betreffende gemeenten volgend jaar wederom moeten rapporteren over de luchtkwaliteit.

Maatregelen
Gemeenten waar overschrijdingen van de plandrempel worden geconstateerd moeten voor deze locaties een saneringsplan opstellen om uiterlijk in 2010 te voldoen aan de norm. Dit lukt niet als er geen specifieke maatregelen worden getroffen. De provincie Utrecht heeft inmiddels het initiatief genomen om tot maatregelen te komen waarmee de luchtkwaliteit in de regio kan verbeteren. Samen met het BRU, de gemeenten Utrecht en Amersfoort en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven wordt een regionaal maatregelenpakket voorbereid dat op 3 november aan staatssecretaris Van Geel zal worden aangeboden.

Bevoegdheden
Uit de Rapportage Besluit Luchtkwaliteit 2004 blijkt verder dat veel gemeenten niet heel voortvarend handelen als het gaat om het voldoen aan hun verplichtingen in het kader van het Besluit Luchtkwaliteit. GS heeft de Rapportage moeten vaststellen onder het voorbehoud dat achttien gemeentelijke rapportages formeel nog niet door de betreffende colleges van B&W zijn vastgesteld. Daarnaast is de rapportage van de gemeente IJsselstein nog niet binnen. Ook hebben zeven van de acht gemeenten die naar aanleiding van de slechte cijfers in 2003 een luchtkwaliteitsplan moesten opstellen niet voldoende aangegeven waarom dit niet is gebeurd. De provincie kan bij de gemeenten wel aandringen op meer actie, maar heeft geen bevoegdheden om deze zaken af te dwingen. De provincie bundelt de gemeentelijke rapportages slechts en stuurt ze, voorzien van een algemene analyse, naar de staatssecretaris. In de begeleidende brief vraagt GS de staatssecretaris hieraan aandacht te besteden.

Meer informatie: Hans Veld, telefoon 030 258 31 51

Laatst gewijzigd op 11-10-2005. Paginabeheer: Hans Veld