Provincie Utrecht

Vacatures

Gedeputeerde Staten stimuleren zorgeloos wonen in Zeist-Oost

11-10-2005 -

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hechten er belang aan dat zorg voor mensen met ziektes of beperkingen zo veel mogelijk wordt verleend in de eigen omgeving en op basis van de behoeftes van de zorgvrager. Bij het verlenen van zorg staat, zo stelt gedeputeerde mevrouw Kamp, altijd de cliënt en diens behoeftes centraal. Met dit als uitgangspunt hebben Gedeputeerde Staten het initiatief genomen voor een grootschalig project in Zeist-Oost. Een project waarbij extramuralisering van de zorg een van de uitgangspunten is. Daarnaast biedt het innovatieve project de kans om nieuwe wegen te bewandelen en nog beter te ervaren hoe men levensloopbestendig wonen en het bieden van zorg op maat het beste kan inrichten en organiseren. Aan Provinciale Staten wordt voorgesteld om een stimuleringsbijdrage toe te kennen aan het plan Zorgeloos wonen met diensten en zorg in Zeist-Oost en tevens het project te ondersteunen met procesmanagement.

Zeist-Oost is een wijk met een aantal verschillende buurten. Zo is er de wat duurdere villawijk, de buurt met sociale woningbouw, er zijn enkele kleinschalige woonprojecten voor mensen die extra zorg nodig hebben en er zijn op dit moment ongeveer 700 verzorgings- en verpleeghuisplaatsen. De verschillende segmenten van de wijk zijn sterk van elkaar gescheiden. De partners die in het project `Zorgeloos wonen in Zeist-Oost' samenwerken, de gemeente Zeist, woningcorporatie De Seysterveste en een aantal zorgaanbieders, hebben het initiatief van de provincie overgenomen en gaan de komende paar jaar de wijk opnieuw inrichten.

Regie over eigen leven
Ieder mens wil graag zo lang mogelijk de regie houden over het eigen leven. Met dit als uitgangspunt wordt een ontwerp gemaakt, waarbij zorg wordt geleverd naar behoefte. Niet alleen de professionele zorginstelling heeft hierin een taak, maar ook als bewoners onderling kan je veel voor elkaar betekenen. De wijk wordt bovendien letterlijk en figuurlijk toegankelijk gemaakt voor mensen die zorg nodig hebben. De woningen, de infrastructuur, maar ook de voorzieningen zijn er allemaal op gericht om een prettige en zelfstandig leven te faciliteren. Maar ook voor mensen zonder directe zorgvraag wordt Zeist-Oost een prettige en veilige wijk om in te wonen.

Leerproces
Het bijzondere aan het project Zorgeloos wonen met diensten en zorg in Zeist-Oost is dat een dergelijke grootschalige ontwikkeling van een wijk waarin extramuralisering centraal staat, niet eerder in Nederland is gerealiseerd. De ervaringen die tijdens het project worden opgedaan, worden meegenomen in eventueel volgende projecten in de provincie.
De kosten voor het totale project bedragen vele miljoenen. Gedeputeerde Staten stelt voor een bijdrage te leveren van EUR 400.000 voor de voorbereiding van het project. Provinciale Staten neemt op 10 november een beslissing over dit voorstel.

Meer informatie: Angeniet Gillissen, telefoon 030- 258 21 53

Laatst gewijzigd op 11-10-2005. Paginabeheer: Angeniet Gillissen