Gemeente Helmond


---

Kapvergunningenstelsel Helmond maakt plaats voor Bomenkaart

De regels voor het kappen van bomen in Helmond veranderen vanaf 1 januari 2006 ingrijpend. Vroeger moesten Helmonders voor het kappen van elke boom (vanaf 10cm dikte) een vergunning bij de gemeente aanvragen. Er ligt nu een voorstel waarin dit vergunningstelsel wordt afgeschaft. Hiervoor in de plaats komt een lijst met bomen die níet gekapt mogen worden. De commissie RF geeft op 11 oktober haar advies over dit voorstel, waarna het college van B&W in december een definitief besluit neemt.

Het idee om het vergunningenstelsel te vereenvoudigen bestond al langer. Van alle aangevraagde kapvergunningen zijn er in het verleden maar weinig geweigerd. Wethouder Van den Heuvel (Stedelijk beheer en milieu) gaf in de zomer de opdracht om een nieuw kapbeleid uit te werken. Voorwaarde was wel dat er een goed doordacht plan kwam met duidelijke regels en een bomenkaart met de beschermwaardige bomen in Helmond. Een andere keiharde voorwaarde was dat er in het nieuwe beleid voldoende garanties zijn ingebouwd om waardevolle en monumentale bomen te beschermen.

Plan
Nu ligt er een gedegen voorstel dat voldoet aan deze twee voorwaarden. Op de bomenkaart staat duidelijk aangegeven welke bomen níet gekapt mogen worden. De overige bomen op particulier gebied mogen wel vergunningvrij gekapt worden. De gemeente controleert op illegaal gekapte bomen. Mocht een boom onterecht zijn omgezaagd dan volgt een mogelijke herplantplicht met een hoge boete.

Regels makkelijker
De gemeente Helmond wil het aantal regels voor burgers en bedrijven verminderen. Het kapbeleid is het eerste beleidsterrein waarin deze deregulering wordt doorgevoerd. Doel is om bureaucratie tegen te gaan en structuur aan te brengen in het woud van regelgeving. De gemeente wil zo de klantgerichtheid verder verbeteren. Daarnaast past het kapbeleid in de doelstelling van de Nota Bomen. Deze houdt in dat de kwaliteit van bomen en boomstructuren belangrijker is dan puur de aantallen.

Bomenkaart
Op de bomenkaart staan de beschermwaardige bomen van Helmond aangegeven waarvoor een kapverbod geldt. Deze bomen zijn ook opgesomd in een bomenlijst. Particulieren kunnen straks op adres zoeken of voor de bomen in hun tuin een kapverbod geldt of niet. Deze lijst zal na goedkeuring op deze site gezet worden. De waardevolle bomen worden daarmee goed beschermd en voor de overige bomen wordt de bureaucratische procedure weggenomen.

Communicatie
De landelijk Bomenstichting is nauw betrokken geweest bij het opstellen van het nieuwe kapbeleid. Ook wordt het nog besproken met het milieucommunicatieplatform, waarin mensen van de diverse Helmondse milieu- en natuurverenigingen zitting hebben. Daarnaast worden alle particulieren in Helmond met een beschermde boom op hun perceel afzonderlijk geïnformeerd.

---

| |