Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden zet feiten van Project Nieuw Zaailand op een rij

Bron: Gemeente Leeuwarden (11-10-2005) De belangrijkste gegevens van het Project Nieuw Zaailand zijn helder en overzichtelijk op een rijtje gezet. De partijen die samenwerken in het Project Nieuw Zaailand (dit zijn de gemeente Leeuwarden, de Provincie Fryslân, het Fries Museum en ING Real Estate) hebben de kernboodschap van het project kort en bondig geformuleerd. Het overzicht is een tussenstand van zaken, beschreven per 10 oktober 2005 en onder voorbehoud van definitieve bestuurlijke goedkeuring. De kernboodschap
De binnenstad van Leeuwarden heeft als winkelstad versterking nodig. De bouw van een nieuw Fries Museum, uitbreiding en aanpassing van het winkelcentrum Zaailand en de realisatie van nieuwe winkels en horeca geven die gewenste impuls aan de stad. Dit nieuwe project in het hart van de binnenstad biedt ruimte aan zowel kleine als grote winkels. De winkeliers uit de binnenstad worden actief bij deze ontwikkeling betrokken. Economisch en maatschappelijk is de nieuwe invulling van het Zaailand van groot belang voor stad en provincie. Winkels, cultuur en toerisme krijgen nieuwe kansen in het hart van Leeuwarden.

Multifunctioneel plein
Met het Nieuw Zaailand krijgt Leeuwarden een plein dat bij een provinciehoofdstad past. Het plein wordt compacter en toeganke­lijker door het verwijderen van obstakels. Het opheffen van de openbare wegfunctie en het verplaatsen van de inrit van de parkeergarage zorgen voor een rustiger plein. Het nieuwe plein heeft precies dezelfde opper­vlakte als het huidige plein. Alle gebruikelijke activiteiten en evenementen, zoals onder andere de markt, krijgen hun plek weer op het nieuwe plein. Bij mooi weer biedt het plein ruimte voor terrassen. Nu eens is het plein een oase van rust, dan weer is het vol spraakmakende activiteit.

Wonen én parkeren
Het project speelt ook in op de vraag naar moderne appartementen in de binnenstad. Boven de winkels komen woningen: aan het Ruiterskwartier, de Wirdumerdijk en het Zaailand. Voor de bewoners zijn parkeerplaatsen beschikbaar in de vernieuwde parkeergarage Zaailand.

Bereikbaarheid
Het Nieuw Zaailand is straks uitstekend bereikbaar via de parkeerring. Bovendien wordt de parkeergarage vernieuwd en uitgebreid.

Friese cultuur
De vestiging van het Fries Museum met openbare hal betekent een belang­rijke publiekstrekker. Naast liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis komen toeristen, dagjesmensen en winkelend publiek op het museum af. Het nieuwe Fries Museum wordt de ontmoetingsplek van Fryslân bij uitstek waar heden en verleden hand in hand gaan.

Financieel gezond project
Financieel is het project gezond. De betrokken partijen investeren op een verantwoor­de manier in de stad. De totale investering bedraagt circa 117 miljoen euro.