Gemeente Breda

StadsGalerij Breda in Bomhuis

In het Bomhuis ofwel Gebouw F aan de Oude Vest zal de StadsGalerij Breda gevestigd worden. Initiatiefnemer stichting Tranzforma en wethouder Adank van Cultuur hebben vandaag een overeenkomst getekend waarin de gemeente het pand voor dit doel in bruikleen geeft. Aansluitend aan de kunstmanifestatie KUS zal in het BomHuis vanaf januari voor een langere periode Bredase kunst te zien zijn.

De StadsGalerij zal functioneren als een Kunsthal met kunstkamercharme. Er worden intieme maar spraakmakende tentoonstellingen ingericht, waarbij museale bruiklenen niet geschuwd worden. Niet alleen zullen kunstenaars als Marius Boender, Jos Boetzkes en Henk Cornelissen er een plek krijgen, ook zullen er tijdelijke thematische tentoonstellingen te zien zijn. Uitgangspunt is en blijft hierbij een goede mix te bieden van jong talent en gevestigde orde. Bovendien wordt samenwerking gezocht met andere instellingen, initiatieven en stichtingen in de stad.

De gemeente Breda is bereid het leegstaande pand steeds voor een periode van een jaar in bruikleen te geven aan stichting Tranzforma. Deze stichting zoekt financiële middelen bij derden om het pand te ontsluiten, in te richten en te exploiteren.

Het BomHuis of Gebouw F is een monumentaal pand naast het Chassé Theater dat deel uitmaakte van het voormalig kazerneterrein. Alle gebouwen op het terrein werden aangeduid met een letter. De naam bomhuis' kreeg het gebouw in de periode dat het dienst deed als testruimte voor explosieven.
Het pand leent zich goed voor zowel overzichtelijke solotentoonstellingen als intieme groepsprojecten. Met eenvoudige middelen is de ruimte goed als presentatieplek aan te wenden, hetgeen ook al bleek uit het gebruik van het pand door de stichting Breda Photo. De toonzaal in de binnenstad is een welkome aanvulling op het beeldend kunstcluster Electron in de Spoorzone. Bovendien is de locatie een prima ontmoetingsplaats voor grotere kunstprojecten in de openbare ruimte.

Breda, 11 oktober 2005