Gemeente Doetinchem

Rekenkamercommissie onderzoekt gemeentelijk inkoopbeleid


-11 oktober 2005-
De gemeente Doetinchem kan jaarlijks zo'n EUR 2 miljoen besparen door het inkoopbeleid te professionaliseren. Tot die conclusie komt de rekenkamercommissie Doetinchem in haar eerste onderzoeksrapport Van bestellen naar inkopen.

De gemeente Doetinchem koopt jaarlijks voor circa EUR 27 miljoen aan goederen en diensten in. Een minimale besparing heeft al snel een positief effect op de begroting. Om die reden besloot de rekenkamercommissie haar eerste onderzoek te richten op het inkoopbeleid van de gemeente.

Van bestellen naar inkopen
De rekenkamercommissie acht een besparing van EUR 1,5 tot EUR 2 miljoen haalbaar als de gemeente Doetinchem haar inkoopbeleid professionaliseert. De commissie doet in haar rapport Van bestellen naar inkopen een reeks aanbevelingen voor de professionalisering van het inkoopproces. De belangrijkste aanbevelingen zijn:
- Het aanstellen of opleiden van professionele inkopers leidt tot aanzienlijke besparingen.

- Het samenwerken met andere organisaties en gemeenten moet tot schaalvoordelen
kunnen leiden. De gemeente Doetinchem moet daartoe het initiatief nemen.

- Het vervolmaken van de administratieve organisatie, het zorgen voor een adequaat
en tijdig management-informatiesysteem en het beperken van het aantal crediteuren
en inkomende facturen leidt tot een betere procesbeheersing, het voorkomen
van budgetoverschrijdingen en een efficiëntere organisatie.

Vervolg op het onderzoek
Het rapport van de rekenkamercommissie is op 11 oktober aangeboden aan de raad van de gemeente Doetinchem. Hier ligt de verantwoordelijkheid om gevolg te geven aan de onderzoeksresultaten. Het rapport komt op de agenda voor de raadsvergadering van 17 november 2005. De raad zal in die vergadering vermoedelijk aan het college van burgemeester en wethouder vragen op het rapport te reageren en hoe met de aanbevelingen omgegaan zal worden.

De rekenkamercommissie
De gemeente Doetinchem heeft sinds medio 2004 een rekenkamercommissie. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit drie gemeenteraadsleden en drie externe leden. De voorzitter is het externe lid, de heer A.G. de Meij. De rekenkamercommissie onderzoekt of het gemeentebestuur -zowel raad als college van burgemeester en wethouders- doelmatig (efficiënt), doeltreffend (effectief) en rechtmatig (volgens de wet) zijn werk doet. De resultaten van een onderzoek kunnen verbeterpunten aan het licht brengen. De rekenkamercommissie bepaalt zelf welke onderwerpen zij onderzoekt.