Time : 6:02:36 PM
Date : Tuesday, October 11, 2005
Sender Name: Fedichem

Fedichem sprakeloos bij beslissing Belgische overheid om lastenverlaging voor O&O-personeel te beperken

Generatiepact federale regering: Fedichem verwelkomt de loonlastenverlaging op ploegenarbeid, maar wanneer krijgt het onderzoek eindelijk steun?

Brussel, 11 oktober 2005

Fedichem, de federatie van de chemische industrie in België, staat sprakeloos bij de beslissing van de Belgische overheid om de lastenverlaging voor O&O-personeel te
beperken tot 10 miljoen ¤ steun voor Jonge Innoverende Bedrijven. Anderzijds stelt de Federatie met voldoening vast dat er bijkomende stappen gezet zijn op het vlak van lagere lasten op ploegenarbeid. Dat is voor de chemische sector, waarin ploegenarbeid een essentiële rol speelt, en die al jaren kampt met het probleem van de duurste ploegenarbeid ten opzichte van de buurlanden, eindelijk wat goed nieuws.

De lastenverlaging op ploegenarbeid wordt binnen de chemie als positief onthaald. Ploegenarbeid is in haar sector onontbeerlijk om het productieapparaat optimaal te benutten. Fedichem ijvert al vele jaren voor lagere arbeidskosten; zeker in de ploegenarbeid spant België de kroon qua loonlast voor de bedrijven. De aangekondigde maatregelen zijn dan ook een belangrijke concrete stap om de loonkostenhandicap van ploegenarbeid tegenover onze buurlanden en vooral tegenover Duitsland te verminderen.

Fedichem ziet hierin een belangrijk positief signaal voor onze industrie om het vertrouwen in de toekomst te versterken en onze positie te verstevigen in de internationale wedloop voor het aantrekken van nieuwe investeringen in de sector.

Maar de chemie is erg ontgoocheld over de slechts minimale bijkomende ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling. Iedere regeringsverklaring herhaalt hoe belangrijk onderzoek en ontwikkeling is, hoezeer België en Europa nood hebben aan innovatie om het hoofd te kunnen bieden aan de groei van Zuidoost Azië. Maar wanneer het om centen gaat dan blijkt opeens dat onderzoek en ontwikkeling duidelijk niet dezelfde aandacht krijgen.

Nergens kost een onderzoeker aan een bedrijf méér dan in België, en dit zal ook zo blijven in 2006. Nergens in Europa houdt men zich strikter aan de regels voor niet-Europese werknemers dan in België. Met andere woorden, ondanks het verbale belang dat gehecht wordt aan Onderzoek en Ontwikkeling, toont dit budget nogmaals aan dat ons land niet rijp is om innovatie te zien als de enige mogelijkheid om België nog een industriële toekomst aan de top te garanderen. Dat is niet minder of niet meer dan een ernstige hypotheek leggen op de toekomst van een aantal chemische activiteiten in ons land die tot de creatie van nieuwe jobs moeten leiden.

Informatie:
Paul Clerinx, tel. 02-238 97 94, pclerinx@fedichem.be Erwin Annys, tel. 02-238 97 55, eannys@fedichem.be