Groen!

Brussel, 11 oktober 2005

Groen! over federale beleidsnota: bricolage zonder een wervend sociaal perspectief voor de bevolking

Al twee jaar kondigt de regering Verhofstadt II een scharnierjaar voor de sociale zekerheid aan. Ook bijna twee jaar terug kondigde men op de werkgelegenheidsconferentie 200.000 nieuwe jobs aan. Ze zijn tot nu toe niet gehaald; de werkloosheid steeg verder. Vandaag is het aangekondigde debat over de doelmatigheid, betaalbaarheid en modernisering van de sociale zekerheid als een soufflé ineengezakt. Wat rest, is een bricolage van maatregelen, zonder akkoord van de sociale partners - met een hernieuwde fiscale amnestie als ultieme kaakslag voor wie correct zijn belastingen betaalt, zo reageert Groen!-voorzitter Vera Dua op de federale beleidsnota van premier Verhofstadt. Door de werkwijze van Verhofstadt II is het draagvlak voor de modernisering van de sociale zekerheid afgebrokkeld en de vrees voor sociale afbraak toegenomen.

Voor Groen! biedt enkel een positief project, dat de sociale zekerheid op een duurzame wijze versterkt, een perspectief op sociale rust en een basis voor duurzame economische vooruitgang. Groen! wil dat men de sociale zekerheid versterkt en opnieuw verankert in een nieuw sociaal contract, mee gedragen door de sociale partners. Zon aanpak staat haaks op het maandenlang laten aanslepen van het debat en vervolgens bricoleren onder tijdsdruk.

Geen visie op duurzame loopbanen. Loopbanen in de 21^ste eeuw, in een samenleving met tweeverdieners, flexibiliteit en hoge tijdsdruk, vereisen een andere sociale bescherming dan loopbanen in een kostwinnersmodel, waaruit de sociale zekerheid is ontstaan. In de regeringsvoorstellen ontbreekt evenwel een coherente visie op loopbanen en op een betere spreiding van arbeid over de levensloop. De fixatie op brugpensioen om ouderen langer aan het werk te houden maakt de regering blind voor de hoge werkdruk voor vele werkenden in de drukke leeftijd tussen 25 en 50 jaar. De regering verhoogt integendeel de werkdruk nog door ploegenarbeid aan te moedigen via lastenverlaging en door de beperking van het recht op (voltijds) tijdskrediet, meent Vera Dua (Groen!).

In plaats van een visie op de gehele loopbaan focust de federale regering zich vooral op 55-plussers met het afbouwen van het brugpensioen. Maar zolang ook bedrijven hun personeelsbeleid niet aanpassen en zolang werknemers hun loopbaan niet beter kunnen spreiden, zal de afbouw van brugpensioen vooral tot een verschuiving leiden naar meer oudere werklozen en meer mensen in ziekteverzekering. Het zal niet noodzakelijk leiden tot meer ouderen aan het werk.

Alleen wanneer mensen meer mogelijkheden krijgen om in cruciale levensfasen hun arbeidstijd te verminderen, kan de bereidheid én de mogelijkheid van mensen toenemen om vrijwillig langer te blijven werken. Wie de vraag naar meer levenskwaliteit doorheen de loopbaan niet koppelt aan het eindeloopbaandebat, biedt geen hoopvol perspectief aan wie vandaag (over)werkt.

Meer mensen aan het werk blijft de beste garantie voor de betaalbaarheid van de sociale zekerheid, verdedigt Vera Dua. Groen! wil meer mensen aan het werk door investeringen in duurzame economie aan te moedigen, maar ook door mensen hun loopbaan anders en beter te laten spreiden over hun levensloop. Meer mensen de kans geven om anders te werken is een wervender perspectief dan wie al werkt, langer en meer laten werken.

Geen coherente visie op een meer solidaire en structurele financiering Een beperkt deel van de inkomsten uit roerende voorheffing en uit accijnzen op tabak gebruiken voor de financiering van de sociale zekerheid, is een te kleine en te beperkte stap naar alternatieve financiering. Het is een mager afkooksel van een meer evenwichtige Algemene Sociale Bijdrage, die vertrekt van alle inkomens uit vermogen. Nu zal jaar na jaar een onzekere mede- financiering uit BTW-inkomsten noodzakelijk blijven en is een perspectief op een financieel evenwicht van de sociale zekerheid op lange termijn onvoldoende gegarandeerd.

Ook de begroting geraakt enkel door last-minute bricolage in evenwicht, ondermeer door het opvorderen van de gewesten. Stelt Vera Dua: Maar vooral met de nieuwe variant op de éénmalige fiscale amnestie toont de regering dat het doel blijkbaar alle middelen heiligt. Fiscale amnestie voor zwart geld zou éénmalig zijn, zo was beloofd Kortom, het budgettair evenwicht dat deze federale regering voorstelt, is gebouwd op een sociaal en ethisch onevenwicht.

Geen visie op te lage uitkeringen, wel fiscale voordelen voor privé-pensioen. De voorstellen voor een verhoging van een aantal uitkeringen zijn eveneens te beperkt. Opnieuw schuift men verhogingen ver voor zich uit. Hoe fragiel dit is, weten de mensen die moeten rondkomen met een leefloon: zij wachten nog steeds op het laatste deel van de verhoging met 10% die in 2001 werd beslist. Het vooruitschuiven van de welvaartsvastheid tot een volgende legislatuur maakt duidelijk dat men de dringendheid van de erosie van de hoogte van de uitkeringen onvoldoende onderkent. Het staat in schrijnend contrast met de verhoging van het aftrekbaar forfait voor de derde pensioenpijler. Wie geld kan opzij leggen om zelf pensioen op te bouwen, wordt fiscaal beloond. Wie geen geld heeft om te sparen voor de oude dag, moet wachten op een verdere welvaartsvastheid van uitkeringen.

Lopende zaken zijn geen sociaal en duurzaam toekomstproject. Wanneer een akkoord belangrijker wordt dan de inhoud van een akkoord, omwille van het gezichtsverlies voor de regering, missen we een kans om de sociale zekerheid duurzaam te versterken. De vakbonden hebben een sterke afbraak van de sociale zekerheid, zeker inzake eindeloopbaanregelingen, weten te beperken en een compensaties verworven, waaronder een iets grotere alternatieve financiering en een beperkte verhoging van uitkeringen. Een pact tussen generaties voorstellen met amper oog voor duurzame oplossingen, zonder echte oplossingen aan te dragen voor de afbouw van de ecologische schuld is geen pact tussen generaties. Wat vandaag voorligt is dan ook teveel een bricolage van kleinere maatregelen, zonder een globaal 21^ste eeuws kader, zonder een wervend sociaal perspectief voor de bevolking. Het gebrek aan politieke slagkracht en eensgezindheid in de regering maakt dat de kans op een nieuw sociaal contract op dramatische wijze wordt gemist. Dit hypothekeert een duurzame versterking van de sociale zekerheid meer dan de vergrijzing.