Gemeente Barendrecht

persbericht 109 gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Conferentie 'Geweld in de huiselijke kring'

BARENDRECHT (vrijdag 7 oktober) - Op dinsdag 11 oktober vindt in de raadzaal van het Barendrechtse gemeentehuis een conferentie plaats over huiselijk geweld. De conferentie is bedoeld voor Barendrechtse organisaties en instellingen die vanuit hun vakgebied met geweld binnen de huiselijke kring in aanraking kunnen komen. De conferentie is een onderdeel van het 2-jarig project 'aanpak geweld binnen de huiselijke kring', dat op 1 oktober 2004 van start is gegaan. Dit project wordt gesubsidieerd door de gemeente en geco*rdineerd door Stichting Opmaat.

Het doel van de conferentie is om de maatschappelijke organisaties en instellingen in Barendrecht te informeren over de signalen van cli*nten waaraan je huiselijk geweld kunt herkennen. Vervolgens wordt verder ingegaan op de wijze waarop de organisaties kunnen reageren op signalen en/of meldingen met betrekking tot huiselijk geweld.

Programma
De conferentie begint op 11 oktober om 14:30 uur. Het programma ziet er deze middag als volgt uit:
14:30 - 15:00 uur: Inloop met koffie + cake
15:00 - 15:05 uur: Welkomstwoord door wethouder Kees Silvis
15:00 - 15:20 uur: R. Snijders & M. v.d. Eijnden (Advies- en steunpunt Huiselijk Geweld West-Brabant)
'Hoe onderken je signalen van huiselijk geweld?'
15:20 - 15.45 uur: Film "Beurse plekken"
15:45 - 16.00 uur: Th. Balvers (co*rdinator Project Barendrecht)
Werkwijze project 'Aanpak geweld binnen de huiselijke kring'
16:00 - 16:25 uur: Gesprek met het publiek onder leiding van J. Cahuzak
16:25 - 16:30 uur: Slotwoord door wethouder Kees Silvis
16:30 - 17:00 uur: Afsluiting met een hapje en een drankje

Het project
Het project 'aanpak geweld binnen de huiselijke kring' is op 1 oktober 2004 van start gegaan en duurt 2 jaar. Het doel van het project is om de meldingsbereidheid onder slachtoffers van huiselijk geweld te verhogen en een hulpverleningsaanbod te bieden aan slachtoffers, plegers en kinderen die getuige zijn geweest. Ook wordt er binnen het project aan deskundigheidsbevordering gedaan op het gebied van signalering, consultatie en hulpverlening. Tenslotte wordt aandacht besteed aan preventie en nazorg. Een concrete activiteit binnen het project is een telefonisch meldpunt voor organisaties met cli*nten die te maken hebben met geweld binnen de huiselijke kring. Dit meldpunt wordt volgend jaar ook opengesteld voor bewoners. Daarnaast is een onderdeel van het project de zogenoemde Netwerkgroep waaraan de Stichting Opmaat (Algemeen Maatschappelijk Werk), Politie Rotterdam-Rijnmond, Bureau Jeugdzorg, Slachtofferhulp en de Gespecialiseerde Thuiszorg deelnemen. De Netwerkgroep bespreekt binnengekomen meldingen van geweld binnen de huiselijke kring en daarnaast wisselen deelnemende organisatie binnen de groep informatie uit.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht