Verbond van Verzekeraars

Studiedag nieuw verzekeringsrecht

Opleidingsinstituut NIBE-SVV organiseert op 11 oktober een studiedag over het nieuwe verzekeringsrecht, dat op 1 januari 2006 wordt ingevoerd. Het nieuwe recht heeft een aantal praktische consequenties voor verzekeraars.

Na jaren discussie, overleg en uitstel wordt vanaf volgend jaar eindelijk het nieuwe verzekeringsrecht ingevoerd, onder de titel 7.17 van het Burgerlijk Wetboek. Het huidige verzekeringsrecht, dat in het Wetboek van Koophandel is vastgelegd, verdwijnt dan en wordt integraal vervangen. Het nieuwe verzekeringsrecht is deels, maar zeker niet alleen, een codificatie van de jurisprudentie op het huidige recht en heeft een aantal praktische gevolgen voor verzekeraars. Zo verdwijnt een aantal oude regelingen (zoals verzwijging en eigen schuld) en komen er nieuwe bij, zoals de directe actie en de verrekening door de tussenpersoon van premies met schade-uitkeringen. Een apart hoofdstuk richt zich op sommenverzekeringen.
Als voorbereiding op het nieuwe recht organiseert NIBE-SVV op 11 oktober een studiedag voor specialisten bij verzekeraars en tussenpersonen, advocaten, expertise-organisaties en financieel planners. Tijdens de bijeenkomsten zullen prominente sprekers uit de bedrijfstak, advocatuur en wetenschap uitgebreid ingaan op het nieuwe recht. De bijeenkomst vindt plaats in Maarssen en duurt van 09.00 tot 16.30 uur. Meer informatie over het programma, de kosten en aanmeldingen is te vinden op www.nibesvv.nl.